Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
TV JOJ pomáha na Ukrajine: Na pomoc sme vypravili už šiesty kamión
Zdielať na

TV JOJ pomáha na Ukrajine: Na pomoc sme vypravili už šiesty kamión

UKRAJINA / SLOVENSKO / Pomohli sme a pomáhame ľuďom, ktorí museli ujsť pred vojnou z východnej časti krajiny na Zakarpatie, a ktorí vo väčšine prípadov prišli o všetko. Humanitárna pomoc v podobe jedla, bývania a zdravotných pomôcok stále zachraňuje ľudské životy.

V jednom z centier pomoci v Užhorode presídlenkyňa Júlia s dvomi chlapcami dostala druhý domov. Pochádza z blízkeho okolia Kyjeva. "Máme jedlo, posteľ, kúpeľňu, záchod a teplo. Ďakujem veľmi pekne všetkým za pomoc," uviedla Júlia s vďačnosťou. Vďaka pekárom z Topoľnice dostali tentokrát aj niečo sladké navyše.

Na mieste sa nachádzala aj partia hasičov, ktorá pomáhala vykladať polovicu kamióna práve v meste blízko slovenských hraníc. "My sme vždy pripravení pomôcť, teraz sme boli šiesti. Je vojna musíme si pomáhať. Sme z Užhorodu ale zároveň moji chlapci pracujú na oslobodených územiach, kde likvidujú míny," uviedol veliteľ z Ministerstva mimoriadnych situácií (MNS) Sergij Šalaenko.

Jedlo, oblečenie, lieky, zdravotnícke pomôcky i ďalšie veci z tohto skladu opäť putujú aj k vojakom. Časť do okolia Bachmutu a Soledaru, časť k ukrajinsko-bieloruskej hranici.

Na situáciu reaguje aj Halyna Shcherbei z Fondu veľké bratstvo Ukrajiny: "Chodí výrazne menej pomoci, ubudlo aj dobrovoľníkov, no prišli, našťastie, noví a pomáhame si v rámci rôznych fondov. Vďaka novej pošte, ktorá humanitárnu pomoc rozváža zdarma, ju vieme dostať aj do Charkova, Luhanska, Chersonu i ďalších horúcich zón." 

Tak, ako už takmer rok, druhú polovicu humanitárnej pomoci ľudia vykladajú v Jasini, kde žije niekoľko tisíc presídlencov z vojnových oblastí. Medzi nimi aj Jana, ktorá sem ušla pred vojnou z Černihivu: "Chcela som nejakým spôsobom pomôcť k nášmu víťazstvu. Dostala som číslo na dobrovoľnícku kuchyňu, kde pomáham chystať jedlo, ktoré sa posiela našim chlapcom na front, ale aj presídlencom ako ja. Preto ďakujem, veľmi ďakujem za pomoc." V tento deň pripravili šišky, ktoré patria k aktuálnemu obdobiu, a ktoré aspoň trošku osladili ľuďom život.

Všetci sa obávajú, čo prinesie výročie vojny 

Dňa 24. februára uplynie rok od začiatku konfliktu a ľudia na Ukrajine nevedia, na čo sa majú pripraviť. "Prežívame to intenzívne, lebo prognózy sú také, že to môže byť ešte horšie, ako to bolo pred rokom," uvádza presídlenkyňa Júlia.

Obavy má aj presídlenkyňa Kristína z Charkova, ktorá taktiež uviedla: "Čakáme, čo bude, lebo správy chodia z rôznych miest. Píšu, telefonujú, že sa niečo chystá. Dúfam, že to prejde ticho a pokojne." Práve v týchto dňoch sa Kristíne a jej manželovi má narodiť ďalší člen rodiny, ktorému by chceli dopriať život bez sirén a výbuchov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy