Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová odletela do Varšavy, stretla sa aj s americkým prezidentom
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová odletela do Varšavy, stretla sa aj s americkým prezidentom

BRATISLAVA / Spojené štáty budú brániť každý centimeter územia NATO - vyhlásil americký prezident Joe Biden vo Varšave po spoločnom stretnutí s lídrami krajín takzvanej bukureštskej 9 -tky. Slovensko na samite zastupovala prezidentka Zuzana Čaputová. Témou rokovania bola podpora pre Ukrajinu a bezpečnosť v našom regióne.

Samit lídrov B9 sa konal v Poľsku, symbolicky v čase prvého výročia vypuknutia vojny na Ukrajine. B9 zahŕňa štáty východného krídla Severoatlantickej Aliancie, medzi ktoré patrí aj Slovensko. Na samite sa tentoraz zúčastnil aj americký prezident Joe Biden. "Východný blok NATO je v prvej línii našej spoločnej obrany. V súčasnosti je v stávke sloboda demokracii nielen po celej Európe, ale po celom svete," vyjadril sa americký prezident. 

Krajiny B9 sa podľa amerického prezidenta Joea Bidena dohodli v pokračovaní podpory Ukrajine. Šéf NATO zase zviedol, že Aliancia musí Ukrajine dať to, čo potrebuje, aby zvíťazila. "Rok od začiatku ruskej invázie to vyzerá tak, že Putin nechce mier. Naopak, pripravuje sa na ďalšiu vojnu. Preto musíme naďalej podporovať Ukrajinu," povedal Jens Stoltenberger, generálny tajomník NATO. 

"Stretávame sa takmer presne na výročie udalosti, ktorá navždy zmenila históriu východnej Európy a ktorá ovplyvňuje bezpečnostnú situáciu vo svete," povedal poľský prezident Andrzej Duda. Prezident Rumunska Klaus Lohannis dodal, že NATO je silné a prejavuje jasný záväzok voči Ukrajine a jej ľudu. "B9 je silnejšia ako kedykoľvek predtým," povedal. 

Aliancia už pred rokom posilnila obranu štátov na svojom východnom krídle. Podľa prezidentky sú tak krajiny NATO na jeho východnom krídle chránení viac než kedykoľvek predtým. Lídri krajín B9 sa opäť stretnú v júni v Bratislave. Témou rokovaní bude príprava na veľký samit NATO, ktorý bude vo Vilniuse. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy