Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poslanec Tomáš Šudík navrhuje zákaz klietkových chovov sliepok. Únia hydinárov Slovenska s tým nesúhlasí
Zdielať na

Poslanec Tomáš Šudík navrhuje zákaz klietkových chovov sliepok. Únia hydinárov Slovenska s tým nesúhlasí

BRATISLAVA / Zákaz by totiž podľa nich priniesol len zvýšené náklady slovenských chovateľov hydiny, čo by znamenalo vyššie ceny vajec.

Na Slovensku chováme až 75 percent nosníc v klietkových chovoch, 22 a pol percenta nosníc v podstielkových a 2 a pol percenta v biochovoch a voľných výbehoch. V roku 2012 Európska únia zakázala holé klietky a väčšina Európy sa začala uberať k alternatívnym systémom. Na Slovensku sa naši hydinári vybrali smerom obohatených klietok.

"Európsky úrad pre bezpečnosť potravín zverejnil dlho očakávanú vedeckú správu, že sliepky do klietky nepatria. V klietkovom chove nemôže sliepka robiť nič, čo je pre ňu prirodzené," povedal riaditeľ Humánneho pokroku Martin Smrek. Väčšina obchodných reťazcov sa zaviazala, že po roku 2025, prestane predávať vo svojich prevádzkach vajíčka z klietkového chovu. Nezaradený poslanec Tomáš Šudík preto navrhuje zmenu legislatívy, zákaz klietkového chovu.

"Môže sa stať, že zákazníci si po roku 2025 v obchodnom reťazci nenájdu vajíčka od slovenských producentov, a preto túto problematiku treba akútne riešiť," vyjadril sa poslanec Tomáš Šudík. Únia hydinárov Slovenska má opačný názor. Prijatie legislatívy by hydinárom zvýšilo výrobné náklady a slovenské vajcia by sa stali podľa nich nepredajné. "Prinesie vyššie ceny pre spotrebiteľov vajec v Slovenskej republike. Dôvod je ten, že podstielkové vajcia majú vyššie výrobné náklady, vyššie dopytové ceny a vyššie ceny na pultoch," povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. 

Únia hydinárov si taktiež stojí za tým, že znáška vajec v klietkových chovoch je najvyššia a úhyn sliepok najnižší. "Jediný zakázaný spôsob chovu je v neobohatených klietkach. Ostatné systémy sú povolené, ak by tam neboli zachované dobré životné podmienky, tak tento chov by sa pre nás nevyplatil," dodáva Daniel Molnár. 

"Zákaz chovu sliepok v klietkach na Slovensku, v EÚ nie je taký zákon, ktorý by to zakazoval. Povedzme si, kto je najväčší vývozca vajec - Poľsko. Odkiaľ sa budú dovážať vajcia, keď na Slovensku bude nedostatok vajec," povedal podpredseda Únie hydinárov Slovenska Ladislav Birčák. Na Slovensku sa realizuje rekonštrukcia klietkových chovov na podstielkové a voliérové. Chovatelia upozorňujú ale na finančný problém. "Pred tromi rokmi sme hovorili, že na prerobenie je potrebné vyčleniť okolo 43 miliónov eur, dnes je to už 75 miliónov," dodáva Daniel Molnár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy