Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Očkovanie proti HPV vírusu je bezplatné iba pre 12-ročné deti. Ministerstvo to chce rozšíriť
Zdielať na

Očkovanie proti HPV vírusu je bezplatné iba pre 12-ročné deti. Ministerstvo to chce rozšíriť

BRATISLAVA / Rakovinu krčka maternice každý rok zistia viac než 600 ženám na Slovensku. Prevenciou je očkovanie proti HPV vírusu v tínedžerskom veku. Počet detí zaočkovaných proti HPV u nás výrazne narástol aj vďaka tomu, že 12-ročné deti môžu mať túto vakcínu zadarmo. Aj preto ministerstvo zdravotníctva aktuálne rokuje s poisťovňami o bezplatnej vakcíne pre staršie deti.

​"U štyroch z piatich ľudí sa vyskytuje HPV vírus, pritom je to jediný onkogénny vírus, pred ktorým je možné chrániť sa prevenciou v podobe očkovania. Očkovanie síce nelieči, ale chráni pred možnosťou vzniku karcinómu," upozornila riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová. "Je vysoko bezpečná a takmer 100-percente účinná," potvrdil štátny tajomník rezortu zdravotníctva Róbert Babeľa. Ročne až 600 Slovenkám zistia rakovinu krčka maternice. "Pričom je to 200 zbytočných úmrtí, týkajúcich sa aj mám, ktoré tu ešte môžu byť užitočné," doplnila Kováčová.

Graf z roku 2021 ukazuje, že v očkovaní sme v porovnaní aj s okolitými krajinami boli na chvoste. "Slovenské dievčatá, ktoré sa mohli očkovať, boli o 2,6-krát menej preočkované ako české dievčatá. Ak sa pozrieme na zaočkovanosť chlapcov, tam to bolo ešte horšie," vysvetlila Petra Ištokovičová z Inštitútu zdravotných analýz MZ SR. Keď poisťovne začali 12-ročným deťom vakcínu preplácať, záujem vzrástol. Ideálny vek na očkovanie pritom nie je iba 12 rokov. "Momentálne sa odporúča, aby sa zaočkovali prioritne deti 12, 13 ,14, 15-ročné," pokračoval Babeľa.

Napriek tomu je zatiaľ bezplatná len pre 12-ročných. Poisťovne rôznym spôsobom prispievajú na vakcínu aj deťom v inom veku, beztoho je to ale pre rodičov vysoký náklad. "Dve dávky stoja 250 eur," uviedol Babeľa. Ministerstvo by chcelo vekovú hranicu na bezplatnú vakcínu rozšíriť. "Pevne verím, že spolu s poisťovňami budeme vedieť už v druhej polovici tohto roka oznámiť dobrú správu aj pre deti, ktoré majú 13 a 14 rokov," uzavrel Babeľa. Súčasne ženy upozorňujú na dôležitosť preventívnych prehliadok a včasné odhalenie diagnózy. Veľa sa hovorí aj o tom, že zdravotná výchova a prevencia by mala byť aj súčasťou vyučovania na školách. "Budeme o tom stále s ministerstvom školstva hovoriť," dodala Kováčová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy