Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Uhasili kaštiel v Kunerade
Zdielať na

Uhasili kaštiel v Kunerade

Hasiči dnes krátko po 13. hodine zlikvidovali požiar kaštieľa v obci Kunerad

Hasiči dnes podľa hovorkyne ešte prezerali stavbu a uhášali skryté ohniská. „Na likvidáciu požiaru, pri ktorom sa nikto nezranil, boli nasadení hasiči zo Žiliny, Záchrannej brigády HaZZ v Žiline, z Rajca, Bytče, Čadce a zo Strednej školy požiarnej ochrany. Celkovo zasahovali viac ako tri desiatky hasičov. Príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania,“ informovala Ondrichová.

Takmer storočný lovecký kaštieľ známy ako Kuneradský zámok dal postaviť gróf Balleström v roku 1914 ako letovisko pre rakúskeho cisára Františka Jozefa a nemeckého cisára Wilhelma II. Podľa starostu Kuneradu Daniela Zelenaya v minulosti štát uvažoval aj o povýšení Kuneradského zámku na prezidentské sídlo, nakoniec od tejto myšlienky upustil.

Po novembri 1989 sa majiteľom Rajeckých kúpeľov spolu s kaštieľom stal Zdeněk Miškolci ako majoritný akcionár. Vlani v apríli rokovali majitelia o predaji Kuneradského zámku ruským investorom. Rusi zamýšľali z loveckého kaštieľa vybudovať luxusné liečebné stredisko alebo hotel.

Milovníci skvostu Rajeckej doliny sa vtedy obávali aj ďalšej výstavby, pretože ku kaštieľu patria rozsiahle okolité pozemky.

Zdielať na

Súvisiace články