Jasno
16°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Šanca na nový domov je minimálna: Hendikepované zvieratá sú odsúdené na život v útulku
Zdielať na

Šanca na nový domov je minimálna: Hendikepované zvieratá sú odsúdené na život v útulku

HUMENNÉ / Mal to byť milujúci domov, no namiesto toho prišlo ďalšie kruté zaobchádzanie. Vyhodené šteniatko odišlo z karanténnej stanice k novým majiteľom, po roku ho však vrátili s hendikepom, ktorý sa nedá napraviť. Už adoptovanie zdravých zvierat je náročné a pri zdravotných ťažkostiach je šanca na nový domov takmer minimálna. Zvieratá sú odsúdené na život v útulku. O to viac lásky by ale mohli dať novým majiteľov.

Do útulku prišiel ako vyhodené šteniatko. Aj keď mu našli nový domov, po roku ho adoptívna rodina vrátila. Nevedeli k nemu ani pristúpiť, neustále sa ich pokúšal pohrýzť. Navyše začal škúliť. "Nedarí sa nám ho dobre socializovať, nevychádza s inými psíkmi a celkovo pôsobí takým úplne iným dojmom," uviedla Stanislava Rutrichová, asistentka veterinárnej lekárky občianskeho združenia Pomáhaj a chráň. "Ja si myslím, že to zviera utŕžilo náraz alebo úder do hlavičky, odvtedy nastali tieto zmeny a poruchy správania," uviedla Lenka Lisa, veterinárna lekárka OZ Pomáhaj a chráň. 

Príčiny takýchto prípadov sú rôzne

Niektoré zvieratá do ťažkej situácie priviedli zdravotné okolnosti, iné sa s telesným postihnutím narodili. Príkladom je aj kocúr Juan, ktorý má vážne choré obličky. "Vyžaduje podávanie liečiv, dvakrát denne musí byť monitorovaný, musí prijímať osobitnú stravu," opísala Lisa. Život s hendikepom čaká aj mačiatko, ktoré majiteľka priniesla neskoro a rehabilitácie už nepomohli. Keď už bol stav jej labiek nezvratný, povedala si, že takú mačku nechce. "Za všetkým utrpením týchto zvierat stojí ľudská nezodpovednosť a nedbanlivosť," povedala Lisa

Adoptívne rodiny si často už pri zdravom zvierati neuvedomujú, aký záväzok na seba berú. O to náročnejšie je potom nájsť niekoho, kto dá domov zvieratku s hendikepom. No možno práve preto, že sú v útulku už príliš dlho, nový domov si o to viac cenia. "Ocenia miesto, kde by boli milované, kde by boli sledované, kde by sa im človek venoval na 100 percent," uzavrela Rutrichová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy