Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Štát neodškodní klientov nebankoviek
Zdielať na

Štát neodškodní klientov nebankoviek

ZPO sa nepáči odmietnutie návrhu SMK na odškodnenie klientov nebankoviek

Snahu opozičných poslancov odškodniť klientov nebankových subjektov dnes parlament zastavil hneď v prvom čítaní.

"Očakával som, že zákon sa posunie do druhého čítania," poznamenal podpredseda ZPO Štefan Šípoš, ktorý je z postupu snemovne sklamaný. Nepáči sa mu totiž, že vláda nielenže nesplnila svoj záväzok a poškodených klientov skrachovaných nebankoviek doteraz neodškodnila, ale poslanci vládnej koalície navyše nepodporili ani návrh SMK, ktorým by sa tak konečne mohlo stať.

SMK navrhla odškodniť klientov podľa zákonom stanoveného koeficientu a výšky vloženej sumy. Maximálna výška, z ktorej sa malo určovať, koľko peňazí sa vráti, mala byť 33.000 eur. Zistená suma sa následne mala vynásobiť koeficientom, ktorý sa s klesajúcim objemom peňazí zvyšuje. Pohybuje sa tak od 0,4 do 0,5.

Vrátenie časti peňazí malo zaťažiť štátny rozpočet sumou približne 120 miliónov eur. Vrátenie peňazí sa malo týkať bývalých klientov spoločností ako napríklad HORIZONT SLOVAKIA, a. s., B.M.G. INVEST, s. r. o., DRUKOS, a. s., BDV družstvo, AUTODRUKOS, s. r. o., AGW HOLDING, a. s., AGW, s. r. o., či SPOROINVEST, a. s.

Aj keby návrh poslanci posunuli ďalej, nemali by už možnosť ho definitívne schváliť, keďže marcová parlamentná schôdza je poslednou riadnou do volieb. Legislatíva, ktorá sa nachádza v schvaľovacom procese, už totiž neprechádza na rokovania parlamentu v novom volebnom období.

Ministerstvu financií (MF) SR sa návrh od SMK nepozdával. Jedným z dôvodov odmietavého stanoviska rezortu je fakt, že prostriedky potrebné na čiastočné odškodnenie klientov nebankových subjektov nie sú zahrnuté v schválenom štátnom rozpočte na rok 2010. Podľa odhadov predkladateľov zákona by pritom toto čiastočné odškodnenie zaťažilo rozpočet sumou 120 miliónov eur.

Rezort financií zároveň upozornil, že v návrhu zákona je vymenovaných len osem konkrétnych nebankových spoločnosti z odhadovaného počtu minimálne 50, čím by prišlo k selektívnemu odškodneniu, čo nie je v súlade s Ústavou SR. Zdôraznil, že pri odškodňovaní sa musí jednoznačne vymedziť pojem poškodený klient, najmä s cieľom vylúčiť osoby, ktorých kapitálový vstup do nebankových subjektov mal charakter štandardnej účasti na podnikaní. V mnohých prípadoch totiž nešlo o vkladateľov do finančných inštitúcií, ale tichých spoločníkov a členov družstva, pričom nešlo ani o vklady v zmysle zákona o bankách.

Podľa ministerstva je ďalej potrebné určiť časové hľadisko čiastočného odškodnenia z iných zdrojov ako z konkurzného konania. Čiastočné odškodnenie by sa malo uskutočniť až po uspokojení klientov v konkurzných konaniach na majetok nebankových subjektov, ktoré však v súčasnosti ešte nie sú ukončené.

NEBANKOVKY: Hanba politikom, ktorí sľubmi klamú občanov

Hanba politikom, ktorí sľubmi klamú občanov, vraví zástupca Združenia poškodených občanov (ZPO) Štefan Šípoš.

Aj napriek tomu, že poškodení „sa do poslednej chvíle prosíkali tejto vládnej garnitúre, osobitne najsilnejšej strane Smer-SD“, poslanci zamietli návrh opozičnej SMK na čiastočné odškodnenie klientov nebankoviek. Šípoš to považuje za hanbu a frašku.

„Som veľmi sklamaný z predsedu vlády Roberta Fica. Toto sa nám nestalo za Dzurindovej vlády. Dnes sme boli veľmi blízko k úspechu, kde nás podrazili vo finále. Toto je fraška a hanba pre poškodených a pre voliča,“ poznamenal Šípoš. Zdôraznil, že netrvali na okamžitom odškodnení, pristúpili by na kompromis, že peniaze dostanú potom, ako sa zlepší hospodárska situácia vo svete a na Slovensku

Poškodených nebankoviek vyzval na mobilizáciu v nadchádzajúcich parlamentných voľbách po tom, čo ich sklamala terajšia vládna garnitúra, osobitne premiér a jeho strana Smer-SD.

„Za osem rokov sme sa skutočne presvedčili, čo robí politik, prečo potrebuje občana - voliča. Potrebuje ich iba vo voľbách, potom úplne zabudne na problémy voličov,“ skonštatoval.

Občania poškodení nebankovými subjektmi sa nedočkajú ani čiastočného odškodnenia. Parlament zamietol návrh SMK, ktorý to umožňoval. Za odškodnenie hlasovalo 28 zo 122 prítomných poslancov, podporili ho iba poslanci za SMK a ĽS-HZDS.

Hoci Fico a vláda odškodnenie občanov sľubovali od začiatku volebného obdobia, Smer-SD a ani SNS za návrh nehlasovali. Predseda vlády sa už skôr vyjadril, že zámer opozičnej SMK považuje za populistický.

Strana maďarskej koalície chcela odškodniť vkladateľov do nebankoviek, lebo príslušné štátne orgány na rozdiel od občanov mali dostatočné informácie, prehľad a vedomosti o vysokej rizikovosti vkladov do týchto nebankových inštitúcií. Podľa SMK by si čiastočné odškodnenie vyžiadalo približne 120 miliónov eur zo štátneho rozpočtu.

Zdielať na

Súvisiace články