Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nemecko poskytne Slovensku systémy protivzdušnej obrany Mantis
Zdielať na

Nemecko poskytne Slovensku systémy protivzdušnej obrany Mantis

Zdroj: Noviny.sk

BRATISLAVA / Nemecká spolková republika poskytne Slovensku dva komplety moderného systému protivzdušnej obrany MANTIS, ktoré posilnia ochranu východnej hranice s Ukrajinou zabezpečovanú silami a prostriedkami Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Ako potvrdil minister obrany SR Jaroslav Naď, systémy dostane Slovensko bezodplatne a natrvalo, a to na základe korektných vzťahov, odborných rokovaní a spoločného cieľa NATO - posilniť a ochrániť východnú hranicu, ktorej sme súčasťou. 

"Systémy pozostávajú z automatických zbraňových staníc v počte do 8 kusov, dvoch radarových staníc a veliteľského stanoviska," informovala Martina Kakaščíková, hovorkyňa Ministerstva obrany SR. Presný počet staníc, ktoré prídu na Slovensko upresní ministerstvo v priebehu nasledujúcich týždňov. "Súčasťou balíka od Nemecka je navyše aj prehľadový radar s dosahom do 100 kilometrov a výcvik slovenských vojakov," uviedla Kakaščíková.

"Výcvik slovenských vojakov na používanie systému sa začne už v priebehu nasledujúcich mesiacov. Dohoda na získaní týchto moderných systémov je ocenením našej jednoznačnej podpory Ukrajiny a zodpovedným krokom Aliancie," uviedol na sociálnej sieti dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Systémy majú podľa neho hodnotu okolo 120 miliónov eur.

Systém protivzdušnej obrany MANTIS je stacionárny, plne automatizovaný zbraňový systém, ktorý je určený na nepretržitú obranu pozemných objektov pred účinkami rakiet, delostreleckých systémov, mínometov a bezpilotných prostriedkov.

Nemecko vyvinulo MANTIS primárne na ochranu základní v Afganistane, v ktorej donedávna nemeckí vojaci pôsobili. O zámere poskytnutia tejto techniky informovali predstavitelia rezortov ešte počas oficiálnej návštevy vtedajšej nemeckej ministerky obrany Christine Lambrecht na Slovensku, ktorá sa konala v decembri minulého roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy