Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Exekútor vysúdil od štátu dva milióny eur
Zdielať na

Exekútor vysúdil od štátu dva milióny eur

Zdroj: steakpinball/ilustračné

Zbohatol za pošpinenie mena v prípade obvinenia v kauze miliardových únikov zbrojárskych podnikov.

Súd tak uzavrel spor z roku 2001, keď vtedajší minister spravodlivosti Ján Čarnogurský neprimerane zasiahol proti obvinenému Borovskému a pozastavil mu výkon funkcie, píše Pravda.

Ministerstvo spravodlivosti sa muselo Borovskému za zásah do jeho ľudských práv ospravedlniť na základe rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu už pred dvoma rokmi (2008), kedy mu bolo prisúdené odškodné vo výške 1500 eur.

Borovský, ktorý je bývalým prezidentom Slovenskej komory exekútorov, označil výsledok súdneho sporu ako Pyrrhovo víťazstvo, pretože požadované odškodnenie bolo ešte vyššie.

Exekútor bol v roku 2001 spolu s ďalšími obvinený v kauze miliardových únikov z dvoch zbrojárskych podnikov v Detve a Martine. Neskôr bol obvinenia zbavený a odškodnenie žiadal práve za pošpinenie mena v súvislosti s touto kauzou. Exminister Čarnogurský si udalosť bezprostredne nevedel vybaviť, no za svojím vtedajším rozhodnutím si podľa informácii denníka Pravda stojí. "Vzhľadom na indície, ktoré boli známe, bolo pozastavenie činnosti nevyhnutné. Stačí si pozrieť, čo sa vtedy hovorilo v médiách," uviedol Čarnogurský.  

Suma, ktorú štát vyplatí košickému exekútorovi, je mimoriadna. Za rok 2009 dostali občania podľa rôznych odškodňovacích predpisov ministerstva spravodlivosti celkovo 929.000 eur, čo predstavuje len necelú polovicu z Borovského sumy.

Najčítanejšie správy