Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Niektorí ľudia v časovej tiesni vôbec počas dňa nejedia, povedala dietologička Kabáňová
Zdielať na

Niektorí ľudia v časovej tiesni vôbec počas dňa nejedia, povedala dietologička Kabáňová

BRATISLAVA / Viac ako polovica ľudí na Slovensku má problémy s obezitou či nadváhou. V porovnaní s obdobím pred pandémiou ich počet výrazne stúpol. Odborníci ale upozorňujú na to, že s obezitou sa spája ďalších 200 ochorení. Rozhovor s dietologičkou Radoslavou Kabáňovou si môžete prečítať nižšie.

Aké chyby robíme pri jedení počas dňa?

"Niektorí ľudia v časovej tiesni nejedia vôbec počas dňa, resp. jedia veľmi nepravidelne, takže si vytvárajú v tele takzvaný nutričný stres. Ten sa potom prejaví večer, čo je vlčí hlad. Keď už to nemajú pod kontrolou, zjedia všetko, čo je dostupné a telo si stále pýta, čiže to množstvo je potom oveľa väčšie a telo si potom z toho veľmi veľa odloží."

Aké chyby robíme najčastejšie pri výbere jedla?

"Mnohí z nás si často vyberajú rýchlo dostupné jedlá, čo je tiež spôsobené časovou tiesňou, v ktorej pravidelne žijeme. Jedia v rôznych fastfoodoch, alebo siahnu po rôznych obložených bagetách, sendvičoch. Keby sme zhodnotili aj slovenskú kuchyňu, ktorá je dostupná v každých rýchlejších vývarovniach, mnohé jedlá sú príliš mastné a nastavené na dlhodobejšie trávenie pri vyššom fyzickom výkone.

To zodpovedá tradičnému spôsobu života, ktorý žili naši rodičia, či starí rodičia. Dnešný život sa ale zmenil, mnoho z nás prešlo na sedavý spôsob práce, kde výkon nie je taký vysoký, aby sme spálili veľa kalórií. Bolo by potrebné cielene nastaviť a pretaviť do slovenskej kuchyne ľahšiu stravu, zameranú na rýchlejšie trávenie a nižší kalorický príjem."

Čo znamená ľahšia strava? Bavíme sa, napríklad, o zelenine?

"Určite áno. Zelenina je veľmi ľahko stráviteľná, má nízku kalorickú hodnotu. V rôznych médiách na internete, v časopisoch, sú dostupné recepty, ktoré sú prevzaté z iných kultúr alebo krajín."

Mnohí ľudia pijú málo vody. Čo to spôsobuje?

"Áno, je to tak. Mnohí jej pijú málo, alebo vôbec nedodržiavajú a nesledujú svoj pitný režim. Telo patrične reaguje a začne si vodu odkladať, čiže si robí z nás takú chodiacu bandasku. Tým pádom priberáme aj vďaka zadržiavanej vode, pretože sme zavodnení. Preto je ten pitný režim, o ktorom počúvame na každom kroku, veľmi dôležitý a netreba ho podceňovať."

Ktoré potraviny teda odvodňujú?

"Medzi odvodňovacie potraviny patrí veľké množstvo zeleniny, napríklad každá koreňová zelenina, špargla, stonkový zeler, uhorky, paradajky. Je tam vynikajúci výber aj z ovocia, ako napríklad ananás, hrozno, čierne ríbezle, brusnice, melón, marhule a čučoriedky."

Celý rozhovor s dietologičkou Radoslavou Kabáňovou si môžete pozrieť v priloženom videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy