Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Redukujme príjem soli a zachránime svoje srdce
Zdielať na

Redukujme príjem soli a zachránime svoje srdce

Zdroj: nanniesonthego.net

Odborníci odporúčajú dodržiavať Kód zdravého života 0-30-5-120-80. Symbolizuje úplnú abstinenciu fajčenia, 30 minút fyzickej aktivity denne, hladinu celkového cholesterolu nižšiu ako 5 mmol/l a krvný tlak nižší ako 120/80 mmHg.

"Hoci dospelý človek potrebuje denne prijať 2-4 g soli v závislosti od stupňa fyzickej aktivity počas dňa, v súčasnosti prijíma 10-15 g soli denne," uviedol Farský. Sedemdesiatpäť percent konzumovanej soli pochádza zo spracovaných potravín, preto obmedzenie prisáľania pri konzumácii je podľa jeho slov menej dôležitým faktorom ako znižovanie obsahu soli, resp. sodíka pri technologickej príprave potravín.

Strategické možnosti krajín pri znižovaní spotreby soli, ktoré podporuje aj Európska kardiologická spoločnosť, hovoria napríklad o vypracovaní pravidiel označovania obsahu soli v potravinách či v spolupráci s potravinárskym priemyslom stanovení cieľov obsahu soli v jednotlivých potravinách. Tieto ciele by sa pritom mali postupne každoročne znižovať. Ďalšou možnosťou je osveta či monitorovanie obsahu soli v potravinách a jedlách podávaných vo verejných jedálňach.

Redukcia príjmu soli nielen znižuje krvný tlak, ale znižuje aj výskyt kardiovaskulárnych príhod. Soľ má podľa Farského všeobecne nepriaznivý účinok na kardiovaskulárne zdravie a to aj u ľudí, ktorí majú normálny krvný tlak.

Slovensko sa úmrtnosťou na srdcovocievne ochorenia radí na jedno z najhorších miest v Európe. Tieto ochorenia sú dôsledkom fajčenia, vysokého krvného tlaku, vysokej hladiny cholesterolu, cukrovky, stresu a vysokej telesnej hmotnosti.

Preto odborníci odporúčajú dodržiavať Kód zdravého života 0-30-5-120-80. Symbolizuje úplnú abstinenciu fajčenia, 30 minút fyzickej aktivity denne, hladinu celkového cholesterolu nižšiu ako 5 mmol/l a krvný tlak nižší ako 120/80 mmHg.

Zdielať na

Najčítanejšie správy