Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Medzinárodný tím špecialistov bude skúmať vplyv toxických PCB látok na obyvateľov Zemplína
Zdielať na

Medzinárodný tím špecialistov bude skúmať vplyv toxických PCB látok na obyvateľov Zemplína

ZEMPLÍN / Máme svetové prvenstvo, no nie je dôvod na oslavu. Práve naopak. Región Zemplína je totiž extrémne zamorený PCB látkami, ktoré tam zostali po bývalej výrobe v Chemku Strážske. Tieto chemikálie sú mimoriadne toxické a vážne poškodzujú zdravie ľudí. Preto bude miestnych obyvateľov skúmať medzinárodný tím špecialistov.

Tento výskum sa opakuje po dvoch desaťročiach. Zdravotníci idú realizovať špeciálne vyšetrenia v súvislosti s PCB látkami. "Na imuno-toxicitu, ktorá je dokázaná, že vplýva na vývin detskej imunity, či už vrodenej, alebo získanej," povedala Dana Jurečková, primárka neontologického oddelenia nemocnice v Michalovciach.

V sledovanej vzorke z minulosti je 800 rodičov a ich novonarodených detí. Teraz sa vyhodnotí vplyv PCBčiek na ich pubertu a dospievanie. Zdravotné ťažkosti mali už v pôrodnici. "Ochorenia dýchacích ciest, poškodenia sluchu, obezita, takisto endokrinologické ochorenia," dodala Jurečková. PCB látky sa v Strážskom nevyrábajú už 40 rokov. Aj dnes sa však objavujú čierne skládky s týmto toxickým odpadom. Najnovšou je lokalita Prameň, ktorú preskúmali v rámci mimoriadnej situácie. "Odhadujeme tú čiernu hmotu, že vyzerá ako stuhnutý asfalt," dodal Ladislav Štibrányi, odborný garant dekomantinácie PCB látok.

Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja sa tam PB látky nenachádzajú v takom množstve, ako sa predošlé prieskumy domnievali. Všetky staré environmentálne záťaže by mal zlikvidovať štát. Ten paradoxne areál bývalého chemického závodu nepovažuje za žiadnu rizikovú lokalitu. Dôkazom má byť posledný prieskum. "Geologický prieskum mám hotový už dávno a my ho aj zverejníme," dodal Budaj. 

Pre zdravie obyvateľov celého regiónu je kľúčové, aby štát okamžite našiel a odstránil všetky lokality s toxickým odpadom. Kým sa tak nestane, miestni ľudia budú mať trvalé následky. "Kedysi sa myslelo, že je to len potravinovým reťazcom, no teraz sa zistilo, že to môže byť aj vzdušnou cestou, pôdou," uzavrela Jurečková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy