Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Právo dieťaťa na rodiča v nemocnici je porušované aj napriek tomu, že vyplýva z medzinárodných záväzkov
Zdielať na

Právo dieťaťa na rodiča v nemocnici je porušované aj napriek tomu, že vyplýva z medzinárodných záväzkov

BRATISLAVA / Ako nekonečný príbeh vyzerá boj rodičov za to, aby mali garanciu, že v prípade pobytu ich dieťaťa v nemocnici budú môcť ostať s ním. Poslankyňa Vladimíra Marcinková znovu predkladá návrh do parlamentu a ohlas na petíciu, ktorá bola spustená ukazuje, že je to pre mnohých rodičov naďalej veľký problém.

"Takáto obyčajná vec, čo má byť samozrejmosť, tak na Slovensku ideme bojovať, aby to bolo v zákone, aby to deti mohli mať," povedala mama detského pacienta Martina. Jej syn absolvoval mimoriadne náročnú operáciu. Počas vizity, ale aj počas nocí, nemohla ostať pri jeho lôžku. Jedno z rán, kedy sa za ním vracala, zdokumentovala práve, aby ukázala, aký je to problém. "Ráno ma vítal so slovami: Bál som sa o teba, že si zomrela. Následky z hospitalizácie si nesie doteraz. V noci sa budí, veľmi sa bojí lekárov, nechce spať v izbe sám a je veľmi úzkostný," dodáva Martina. 

Podľa aktuálneho zákona, má zariadenie umožniť prítomnosť rodiča v čo najväčšej možnej miere, ak to poskytovateľovi dovoľujú podmienky. Na jednej strane sú medzinárodné predpisy, ktoré garantujú dieťaťu právo byť s rodičom v nemocnici. "Už dnes, podľa dohovoru o právach dieťaťa, nemôžete dieťa oddeliť od rodiča a v skutočnosti môže dieťa od rodiča oddeliť len súd, nie zdravotnícke zariadenie. Snažím sa upratať naše zákony," vyjadrila sa poslankyňa Národnej rady SR Vladimíra Marcinková. 

Na druhej strane ministerstvo zdravotníctva argumentuje nedostatkom kapacít a možnosťami v nemocniciach. "Nemocnice, ktoré majú schopnosť to robiť, tie to aj robia. Nie všetky nemocnice túto schopnosť majú a v tejto chvíli si myslíme, že dať im túto povinnosť zákonom by bolo v súčasnej situácii kontraproduktívne vzhľadom k tomu, že nemocnice majú aj iné, veľmi vážne problémy," reagoval v októbri 2021 minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, keď návrh Vladimíry Marcinkovej podporili v pléne len tridsiati poslanci. 

Aj mnohé nemocnice v minulosti reagovali, že by radi vyšli v ústrety rodičom, problémom sú kapacity. "To je ako keby sme povedali, že máme síce povinnú školskú dochádzku, ale v školách nemáme dosť lavíc. Toto nie je problém rodiča," dodáva Vladimíra Marcinková. Navyše rodič podľa nich môže odbremeniť personál aj od bežnej starostlivosti o deti. "My to dieťa nakŕmime, umyjeme, zabavíme," povedala mama detského pacienta Martina. 

SaS už spustilo petíciu za právo dieťaťa byť s rodičom v nemocnici. "Ešte neprešlo ani 24 hodín od vyhlásenia petície a už je tam vyše 25-tisíc podpisov. Nie je pravdou, že to nikoho netrápi," dodáva Vladimíra Marcinková. 

Najčítanejšie správy