Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pacienti už zrejme v ambulanciách nebudú musieť uhrádzať poplatky, ktoré kompenzovali lekárom náklady
Zdielať na

Pacienti už zrejme v ambulanciách nebudú musieť uhrádzať poplatky, ktoré kompenzovali lekárom náklady

BRATISLAVA / Zástupcovia štátu a ambulantného sektora po rokovaniach našli kompromis. Ošetriť by vás mali bez doplatku a ďalšie ambulancie by sa zatvárať nemali. Ambulancie napokon dostanú o dvadsať percent viac ako vlani, čo predstavuje 283 miliónov eur. Lekári ale upozornili, že pri extrémnom náraste nákladov to bude stačiť len na zachovanie chodu ambulancií. Zväz ambulantných poskytovateľov dohodu podmienil aj energetickou pomocou. Aká bude, to bude jasné až v pondelok 30. januára, teda dva dni pred vypršaním zmlúv ambulancií s poisťovňami.

Kompromis prišiel iba päť dní predtým, než ambulanciám vypršia staré zmluvy so zdravotnými poisťovňami. "Aj tento krok prináša dohodu na tom, že nebudú zavedené poplatky. Tým pádom občania budú mať naďalej garantovanú zdravotnú starostlivosť," vysvetlil poverený riadením vlády, Eduard Heger. "Ambulancie boli znovu raz tie, ktoré svojim kompromisným prístupom zabezpečili, že snáď v najbližších dvanástich mesiacoch bude zachovaná kvalita ambulantnej starostlivosti na Slovensku," vyjadrila sa Jaroslava Orosová zo Zväzu ambulantných poskytovateľov.

Upozorňujú ale, že navýšenie postačí akurát nato, aby počnúc februárom nemuseli zatvoriť ambulancie. "Sme nejakým spôsobom dokázali zachovať dostupnú zdravotnú starostlivosť. No skutočne sme nenašli žiadne prostriedky na rozvoj," uviedol Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov. "Budeme sa musieť uskromniť aj v ďalších veciach," skonštatovala Monika Palušková, prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska. Zväz ambulantných poskytovateľov žiadal 30-percentné navýšenie. Nakoniec urobili kompromis. Navýšenie bude 20-percentné. Majú ale dve podmienky. "Vzhľadom nato, že naše náklady neúmerne rastú, sme si dali ako podmienku, že budeme mať možnosť vypovedať zmluvy zdravotným poisťovniam s okamžitou platnosťou, v prípade, že naše náklady neočakávane narastú a nebude pre nás naďalej možné udržať prevádzku ambulancií," vysvetlila Orosová.

Druhou je vyriešenie energetickej pomoci, pričom rokovanie na ministerstve hospodárstva má byť v pondelok, 30 januára. Až potom sa uvidí, či ich členovia podpíšu zmluvy s poisťovňami. "Uvidíme, či obe strany dodržali svoje sľuby," uviedla Orosová. Ambulancie, ktoré avizovali koniec sa už zrejme neotvoria. Vladimír Lengvarský pritom avizoval pomoc ambulanciám z plánu obnovy, ale aj podporu zakladania ambulancií. Zdravotníctvo majú postupne posilniť aj lekári z Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy