Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Rodičia detí napojených na prístroje musia platiť faktúry, aj keby nemali na chlieb
Zdielať na

Rodičia detí napojených na prístroje musia platiť faktúry, aj keby nemali na chlieb

BRATISLAVA / Taká je realita v domácnostiach, kde je chorý člen rodiny napojený napríklad na domácu pľúcnu ventiláciu, či iný prístroj, na ktorom závisí jeho život. A pomoc zo strany štátu by potrebovali ako soľ. Jeden návrh, ako takýmto ľuďom kompenzovať náklady za elektrinu už má rezort práce na stole.

Jeho život závisí od týchto prístrojov. Radoslav z Humenného – otec a živiteľ rodiny sa o chorého syna stará už 19 rokov. Umelá pľúcna ventilácia musí byť zapojená do elektriny nepretržite. "Keď mi niekto povie, že treba šetriť elektrikou, povedzte mi, ktorý prístroj mám odpojiť? To sa nedá," vyjadrila sa otec chorého syna Radoslav Makula. Rovnaké trápenie prežíva aj mama z Belej nad Cirochou. Syn Timotej dýcha len vďaka prístrojom. Neraz, keď vypadla elektrina, dieťa zachránili dobrovoľní hasiči, ktorí rodine priniesli elektrocentrálu. Takýchto rodín je na Slovensku mnoho. Hoci by chceli ušetriť na elektrickej energii, v ich prípade to možné nie je.

"Ten podiel celkovej spotreby energie, ktorý pripadá na tieto život udržiavacie prístroje je v rozmedzí 45 až 55 % celkovej spotreby domácnosti," informovala Andrea Madunová z Organizácie muskulárnych dystrofikov SR. "Platíme zálohovú platbu mesačne po 108 eur, niekto, kto má dvojposchodový domček neplatí takú platbu. Lebo toľko veľa elektriny spotrebujeme," povedal Makula. Organizácia muskulárnych dystrofikov spolu s poslankyňou Janou Žitňanskou a úradom Komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím preto predložili ministerstvu práce návrh, aby boli domácnosti, kde žije osoba, ktorej životné funkcie sú závislé na odbere elektriny, kompenzované príspevkom. "Aby sme na nich nezabudli, aby sa vytvorila nejaká pomoc pre tieto rodiny, ktorá by bola účelová a aby im preplatili všetky vyššie náklady za elektrickú energiu," oznámila poslankyňa NR SR Jana Žitňanská.

Spotreba elektrickej energie je v týchto rodinách totiž oveľa väčšia ako v domácnosti s bežnými spotrebičmi. "Nedá sa vypnúť ani jeden prístroj, všade máme LED žiarovky, vypíname svetlo, televízor nehrá zbytočne," povedal Makula. Kompenzácia by ale bola pre tieto rodiny veľkou pomocou v ich zložitej situácii. "Tento konkrétny návrh je veľmi rozumný, ale nemám predstavu ani dôveru v to, že to prejde. Lebo štát doposiaľ nevedel, nevie a veľmi pochybujem, že bude vedieť pomôcť," dodal Makula. "MPSVR sa v rámci kompetencií vždy snaží prijímať opatrenia na zmiernenie takýchto náročných situácií, a preto hľadáme možné riešenia pomoci. V mnohých prípadoch však ide o finančne náročné kroky a ich realizácia je podmienená aktuálnymi možnosťami štátneho rozpočtu, ktorý je v gescii rezortu financií," uviedla hovorkyňa MPSVR SR, Kristína Korenková. "Ja pevne verím, že tá pomoc príde, bol tam daný prísľub aj ministrom Krajniakom, že tieto rodiny nenecháme v štichu," vyjadrila sa Madunová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy