Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Špeciálna prokuratúra kritizovala generálnu. Dôvodom je Žilinka a jeho 363
Zdielať na

Špeciálna prokuratúra kritizovala generálnu. Dôvodom je Žilinka a jeho 363

BRATISLAVA / Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa postavili pred kamery na novoročnej tlačovej konferencii. Kritizovali Generálnu prokuratúru na čele s Marošom Žilinkom z dvojakého metra pri využívaní sporného paragrafu 363, ktorými zbavila obvinenia viacerých politikov a exponovaných osôb. Žilinka tvrdí, že svoje konanie už jasne a zrozumiteľne vysvetlil.

Obvinenia v kauzách Mýtnik, exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského Súmrak na čele s Robertom Ficom a Robertom Kaliňákom a najnovšie zrušené obvinenie poslanca Martina Borguľu. "Dokonca sa dostávame do štádia, že niektorí obvinení prestali sťažnosti podávať a priamo sa obracajú na GP a paragraf 363," uviedol prokurátor ÚŠP Ondrej Repa. 

To je časť prípadov, ktoré spomenuli prokurátori v súvislosti s využitím paragrafu 363 o zrušení obvinenia. Podľa nich sa tak kauzy dostali do bodu nula. Špeciálna prokuratúra bola zriadená na to, aby vyšetrovala najzávažnejšie zločiny vrátane korupcie a šliapala po krku politikom. naráža však na Generálnu prokuratúru, ktorá ma v talóne bájny paragraf 363. 

Prokurátori tvrdia, že Žilinkov úrad v exponovaných prípadoch používa na zrušenie obvinenia dvojaký meter, nestačia mu pani dôkazy, ktoré stačia súdom, zasahuje aj do vecí, ktoré už na súde sú, či používa časom prekonané právne kľučky a pláva na hrane svojich kompetencií. Všetko v prospech obhajcov a proti prokurátorom. "Každý z nás ako štátny funkcionár je viazaný zákonom. každý akokoľvek vplyvný musí rešpektovať mantinely zákona," vysvetlil Daniel Lipšic. 

Generálna prokuratúra tvrdí, že vyšetrovatelia s dozorovými prokurátormi porušili trestný poriadok a musel konať. Všetky rozhodnutia generálneho prokurátora SR poskytovali jasnú a zrozumiteľnú odpoveď na právne a skutkové otázky významné pre posúdenie veci z trestnoprávneho hľadiska a zároveň zodpovedajú individuálnym okolnostiam každého z prípadov. 

"Veľa sa hovorí o potrebe jednoty prokuratúry a ja s tým súhlasím, ale ako je možné, že v profilových kauzách prokurátor UŠP podá obžalobu, prokurátorka GP napíše na súd, aby bola obžaloba vrátená," dodal Lipšic. Generálna prokuratúra SR však musí ako nepravdivé odmietnuť tvrdenie špeciálneho prokurátora, že by prokurátorka Generálnej prokuratúry SR napísala na súd v nejakej veci, aby bola obžaloba vrátená a odmietnutá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy