Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na tatranské kopce zavítali skupiny detí. Aj keď sú kurzy drahšie, záujem je obrovský
Zdielať na

Na tatranské kopce zavítali skupiny detí. Aj keď sú kurzy drahšie, záujem je obrovský

VYSOKÉ TATRY / Ideálna zima prišla do podtatranskej oblasti až pred niekoľkými dňami. A na kopcoch je konečne zimná atmosféra a aj veľa školákov. Hoci lyžiarske kurzy mierne zdraželi, záujem je obrovský. Deti z Maďarska dokonca absolvovali stovky kilometrov, aby sa na slovenskom svahu naučili lyžovať.

Tatry aj ich okolie majú v týchto dňoch ideálne podmienky. Aj preto sem prichádzajú nielen slovenské deti ale čoraz častejšie aj tie z Maďarska. Zisťovali sme, koľko centimetrov pribudlo na lyžiarskych svahoch. A v niektorých strediskách sú to veru parádne čísla.

Podľa riaditeľa lyžiarskeho strediska v Lopušnej doline je na svahu 70 cm a v Ždiari je podľa riaditeľa Jaroslava Strachana na svahu 80 cm snehu. "Lyžovačka vo Vysokých Tatrách v týchto dňoch je povedané detskou rečou eňo ňuňo," povedal hovorca Tatry mountain resorts Marián Galajda. Vďaka tomuto eňo ňuno počasiu sú podtatranské lyžiarske svahy plné školákov. študentov či vysokoškolákov.

Už pri pohľade na nich odľahlo nielen prevádzkovateľom ale aj tým, ktorí mali výcvik objednaný už dlhšie. "My sme sa doslova modlili aby to vyšlo," povedala Jana Eštočáková zo Strednej pedagogickej školy v Prešove. Ale ani lyžiarske výcviky sa nevyhli zdražovaniu. No strediská prispôsobili ceny tak, aby si to mohlo dovoliť čo najviac detí. "Tak ako sme sa báli, že ako ľudia zareagujú, tak nás milo prekvapili, nám dnes prídu 4 autobusy s deťmi na lyžiarsky výcvik," doplnil Strachan. 

Podľa riaditeľa z Lopušnej doliny Ľubomíra Kozubíka, cenu prispôsobili tak, aby to bolo zvládnuteľné a tak nastavili 40 eur na týždeň. Ako dodala Eštočáková, deti si doplácali, no nešlo o veľké sumy. Školákom lyžiarske kurzy chýbali. Mnohí túto atmosféru hlavne pre koronu nezažili vôbec. "My sme sa veľmi tešili, dlho kurzy na nasej skole počas koronoveho obdobia neboli takže si to užívame," uzavrela študentka z Prešova Zuzana. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy