Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Unikátna operácia: Adamovi transplantovali obličku od jeho otca s rozdielnou krvnou skupinou
Zdielať na

Unikátna operácia: Adamovi transplantovali obličku od jeho otca s rozdielnou krvnou skupinou

BRATISLAVA / Dátum 24. januára sa zapíše nielen do histórie jednej rodiny, kde otec daroval synovi obličku, ale zapíše sa aj do učebníc o transplantáciách na Slovensku. Už aj u nás sa dnes v Univerzitnej nemocnici na bratislavských Kramároch prvýkrát uskutočnila takzvaná AB0 inkompatibilná transplantácia obličky, kedy príjemca mal krvnú skupinu 0 a darca krvnú skupinu B. TV JOJ nakrúcala aj priamo počas zákroku.

Takto dnes vyzerali momenty, ktoré dali Adamovi šancu na plnohodnotný život a našim lekárom zasa možnosť začať robiť úplne nový typ transplantácie. Celkom na začiatku však bolo rozhodnutie otca bez váhania darovať svojmu 26-ročnému dialyzovanému synovi jednu zo svojich obličiek. "Brušnú dialýzu som si robil každý deň, transplantácia bolo jediné riešenie, ako ma dostať späť do normálneho života," uviedol pacient Adam Danek. Rozhodnutie darcu - otca na to nestačilo. Problémom boli krvné skupiny.

"Darca obličky má inkompatibilnú krvnú skupinu, ktorá je nezlučiteľná vo vzťahu k synovi. Za normálnych okolností by obličku dostať nemohol," informovala doktorka Zuzana Žilinská. Rizikom sú protilátky v tele mladého pacienta, ktoré mohli darovanú obličku ihneď zničiť. Preto ho už mesiac špeciálnou liečbou pripravovali na príjem tejto obličky. Prístroj pomáhal z krvi mladého muža filtrovať nežiaduce protilátky. "Separuje sa iba plazma, ktorá je nositeľka protilátok, aby sa čo najúčinnejšie odstránili protilátky. Potom sa krv vráti naspäť do pacienta," povedala doktorka. Práve pacienti s jeho krvnou skupinou čakajú na obličku dlho, pretože im doteraz mohol darovať obličku len pacient s nulkou. Obličku bolo potrebné prepláchnuť a pripraviť. "Nemali sme zatiaľ žiadne problémy," povedal doktor Ján Breza.

Pozrite si celý rozhovor s otcom a synom, ktorí podstúpili unikátnu transplantáciu obličky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy