Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ambulanciám končia zmluvy s poisťovňami už o pár dní, stále nikto netuší ako budú dofinancované
Zdielať na

Ambulanciám končia zmluvy s poisťovňami už o pár dní, stále nikto netuší ako budú dofinancované

BRATISLAVA / Čoraz viac ambulantných lekárov zvažuje zatváranie ambulancií, iní tvrdia, že sa nezaobídu bez vyberania poplatkov, aj keď by k tomu neradi pristúpili. V každom prípade, čas sa kráti a mnohým lekárom v najbližších dňoch skončia zmluvy s poisťovňami. Ak ambulantný sektor nebude dofinancovaný, pocítia to najmä pacienti. Ministerstvo zdravotníctva aj dnes odpovedalo, že rokovania pokračujú.

Ambulantní lekári majú so zdravotnými poisťovňami podpísané zmluvy, ktorých platnosť končí 31. januára. Platby poistencov štátu sú oveľa nižšie ako napríklad v Čechách, a tak poisťovne platia menej. Lekári ale potrebujú platiť zvýšené náklady v ambulanciách. "Na energie, zvýšené náklady na platy sestier, pretože ak neprispôsobíme platy sestier sestrám v nemocniciach, tak nám tie naše sestry odídu," uviedla imunologička Svetlana Hadvabová. Ak budú ambulancie v mínuse, budú sa zatvárať, alebo si pacienti budú priplácať. "Nám stúpli náklady už v priebehu minulého roka, tam sa navýšili ceny energií o viac ako 40%," povedala imunologička.

Imunologicko-alergologická ambulancia Dr. Hadvabovej je jediná v okrese, o príplatkoch zatiaľ neuvažuje. Čaká na výsledok rokovaní. Ohrozené sú ale ambulancie lekárov – dôchodcov. "Tento lekár nemôže pracovať v takom tempe, aby vyrobil dostatok nákladov na celú prevádzku ambulancie a keď má ísť do mínusu, jednoducho tú ambulanciu zavrie," dodala imunologička. Rokovania zrejme o navýšení platieb prebiehali aj v pondelok, 23. januára. "Prebiehajú aj s ministerstvom financií. Naším cieľom je aby poplatky vyberať nemuseli," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. Rezort by chcel dať odpoveď do konca týždňa. "Najneskorší možný termín je do 31. januára, vtedy sa končia zmluvy," dodala Lániková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy