Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lekári predpisujú aj neschválené lieky?!
Zdielať na

Lekári predpisujú aj neschválené lieky?!

Zdroj: SITA

Psychiatri budú platiť za neoprávnene predpísané medikamenty

"Je to najvyššia čiastka, ktorú musí uhradiť jedna ambulancia, desiatky ďalších musia uhradiť sumy od 16 500 eur a vyššie, čo je pre ambulancie likvidačné. Navyše týmto lekárom podľa našich zákonov hrozí v krajnom prípade aj väzenie na dva až päť rokov," uviedol prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco.

Ako vysvetlil, trest ich stihne zo strany poisťovní, lebo chceli dobro pre pacienta, dbali na odporučenie nemocnice, kde bol pacient hospitalizovaný a nastavený na liek, ktorý síce pôsobí efektívne, ale porušili tým zoznam indikačných obmedzení niektorých najmodernejších liekov. "Nemocnica si vie výnimku vybaviť o niečo ľahšie, ale pre lekára špecialistu je to takmer nezvládnuteľná byrokratická tortúra," povedal Janco.

Doplnil, že lekári v nemocniciach to podstupujú, lebo chcú čo najviac pomôcť pacientovi. Dosiaľ podľa neho poisťovne takúto prax tolerovali, ale zrejme to už ďalej robiť nebudú, keďže moderné originálne lieky sú drahšie ako niekoľko i desiatky rokov staré a menej kvalitné lieky, ktoré majú lekári predpisovať v prvom rade.

"Dnes sa tento škandál týka antipsychotík, hneď za nimi sa dajú očakávať kontroly na lieky z neurológie, kardiológie, antialergiká a antiastmatiká, ktoré užívajú deti, potom sa to bude týkať liekov na komplikácie cukrovky. Prirodzenou reakciou lekára, ktorý už zistil, že nie je ničím a nikým chránený je, že prestane predpisovať všetko, čo mu len vzdialene bude hroziť stratou financií a jeho vlastnej existencie," konštatuje Janco.

Hľadanie vinníka tohto stavu pritom podľa neho nie je jednoduché. "Za tento stav nie je zodpovedná ani táto vláda, ani terajšie ministerstvo zdravotníctva na čele s Richardom Rašim. Naopak, je to prvý minister, ktorý v sebe našiel dostatok poctivosti, pustiť sa do riešenia problému, ktorý devastuje slovenské zdravotníctvo už dve desaťročia," skonštatoval na záver Janco.

Zdielať na

Najčítanejšie správy