Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kde budú lietať naše stíhačky? Pellegrini tvrdí, že na Ukrajine, Naď mu to vyvrátil
Zdielať na

Kde budú lietať naše stíhačky? Pellegrini tvrdí, že na Ukrajine, Naď mu to vyvrátil

BRATISLAVA / V súvislosti s rokovaním v Ramsteine niektoré nemecké médiá uviedli, že Slovensko a Česko sú ochotné vzdať sa v prospech Ukrajiny Leopardov ktoré máme dostať z Nemecka. Nič také sa zatiaľ nepotvrdilo. V relácii televízie JOJ Na hrane sa spomínali aj naše stíhačky. Peter Pellegrini naznačil že už sú na Ukrajine. Lenže - nie sú a podľa povereného ministra obrany ani nie je možné predpovedať, kedy ich tam pošleme.

"Myslím, že sme sa už zbavili Migov, neviem, či sa o tom hovorí," tvrdil Peter Pellegrini. Táto veta zaznela z úst Petra Pellegriniho pri odpovedi na jednu z diváckych otázok v relácii televízie JOJ Na hrane. Odkiaľ má túto informáciu novinárom v parlamente vysvetlil veľmi zaujímavo. "Priznám sa, že som ju počul niekde v bulvároch, možno ako klebetu, preto som ju včera v televízii len spomenul. Nech nám to pán minister Naď potvrdí," dodal Pellegrini. A skôr ako nám Jaroslav Naď odpovedal na túto otázku, sa televízia JOJ na vlastné oči presvedčila, že lietadlá MIG-29, ktoré Slovensko Ukrajine prisľúbilo stoja tam, kde ich po 27. auguste povedané laickou rečou odparkovali.

"Migy OZ SR sú zaparkované na Sliači, nemáme problém to kedykoľvek dokázať," potvrdil Jaroslav Naď. Ukrajine sme začiatkom decembra pri rokovaniach v Kyjeve za účasti slovenských ministrov obrany, zahraničných vecí a hospodárstva prisľúbili, že ich dostanú. "Sme pripravení to urobiť. S našimi partnermi v NATO rokujeme, ako to urobiť," ozrejmil Rastislav Káčer, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Od 12. decembra žiadna nová informácia nepribudla, až do vyjadrenia predsedu strany Hlas, ktorý v parlamente dodal napokon toto: "Ak sa mýlim, tak sa ospravedlňujem, použil som v televízii klebetu, žiadna kauza sa z toho nedeje." Naď zareagoval tým, že Peter Pellegrini by mal vážiť slová, začína klamať a zavádzať z každej politickej, zahraničnej či obrannej téme, potvrdzuje tým aký nezodpovedný politik je.

Nie je to prvýkrát, čo sa rozoberá, že slovenské stíhačky sú už na Ukrajine. V júli o tom napísal dokonca jeden z tamojších novinárov, no aj vtedy a aj v auguste a potom na jeseň tieto informácie ministerstvo obrany poprelo. O tom, že by slovenské Migy už mali byť na Ukrajine zrejme nepočujeme prvýkrát a to nielen vzhľadom na aktuálnu politickú situáciu na Slovensku a prekáračky medzi jednotlivými politikmi. Kedy sa tak naozaj stane, zatiaľ nevie povedať ani ministerstvo obrany.

"Základné pravidlo je, že ukrajinská strana určuje kto čo najviac potrebuje v aktuálnom stave prebiehajúcej ruskej agresie na Ukrajine, a keby boli Migy prioritou na Ukrajine, tak by už určite na Ukrajine boli. Rokovania prebiehajú ale žiadne rozhodnutia nebolo urobené," dodal Naď.

Pripomeňme, že Slovensko malo 12 stíhačiek MIG 29. V roku 2024 by ich v slovenskej armáde malo nahradiť 14 amerických strojov F-16. Dovtedy náš vzdušný priestor chránia poľské a české stíhačky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy