Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Čerpanie eurofondov by nemalo byť ohrozené
Zdielať na

Čerpanie eurofondov by nemalo byť ohrozené

Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo/ilustračné

"Ministerstvo robí všetko preto, aby zosúladilo národnú legislatívu s direktívami Európskej únie," uviedla hovorkyňa MŽP

"Ministerstvo robí všetko preto, aby zosúladilo národnú legislatívu s direktívami Európskej únie, a to v dohodnutom termíne. Priebežne prebiehajú rokovania medzi zástupcami DG Enviro, DG Regio a ministerstvom, respektíve vládou," uviedla dnes  hovorkyňa envirorezortu Jana Kaplanová. Priblížila, že Slovensko si samo stanovilo termín, dokedy situáciu napraví, a to máj tohto roku.

Príčinou, prečo by malo Slovensko prísť o časť peňazí z fondov EÚ, sú opatrenia na urýchlenie výstavby diaľnic pomocou projektov verejno-súkromného partnerstva, ktoré boli schválené ešte v roku 2007. Informoval o tom 2. februára týždenník Trend.

Problémom je povýšenie výstavby diaľnic a iných diel nad práva občanov spolurozhodovať o podobe prostredia, v ktorom žijú. Vyplynulo to z listu riaditeľa odboru regionálnej politiky Európskej komisie (EK) Dirka Ahnera stálemu predstaviteľovi Slovenska pri EÚ Ivanovi Korčokovi. Komisia okrem toho vyčítala aj nedostatočnú transpozíciu iných európskych smerníc v oblasti životného prostredia.

Vláda preto na svojom mimoriadnom zasadnutí 5. februára schválila novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) s predpokladanou účinnosťou od mája. Tá upravila pojem dotknutá verejnosť v procese schvaľovania niektorých verejných a súkromných projektov. Budú sa tak k nim môcť vyjadrovať aj niektoré fyzické osoby, občianske iniciatívy, ako aj občianske združenia a organizácie podporujúce ochranu životného prostredia. Materiálom sa mal zaoberať parlament na prebiehajúcej schôdzi, ale na požiadanie ministra životného prostredia Jozefa Medveďa ho poslanci v stredu 10. februára presunuli na marcovú schôdzu. Podľa Kaplanovej všetko ide v súlade s harmonogramom.

Ako ďalej objasnila Kaplanová, na marcovej schôdzi by sa zákonodarcovia mali zaoberať aj návrhom novely zákona o ochrane prírody a krajiny. Európska smernica o skládkach odpadov má byť plne transponovaná do mája 2010. V oblasti vodného hospodárstva vstúpila do platnosti novela zákona o vodách s účinnosťou od novembra 2009. V súčasnosti prebieha legislatívny proces troch vykonávacích predpisov, do ktorých sú zapracovávané pripomienky EÚ k transpozícii smernice o vodách. MŽP SR vykonáva opatrenia, aby bol daný nesúlad vyriešený do mája 2010.

Zdielať na