Jasno
12°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Výpisy z druhého dôchodkového piliera čoskoro mnohým pokazia náladu. Výkonnosť niektorých fondov je slabá
Zdielať na

Výpisy z druhého dôchodkového piliera čoskoro mnohým pokazia náladu. Výkonnosť niektorých fondov je slabá

BRATISLAVA / Vojna na Ukrajine, energetická kríza, doznievajúci covid a vysoká inflácia minulý rok dokonale paralyzovali finančné trhy. Po mimoriadne úspešnom roku 2021 tak prišla studená sprcha, ktorá sa prejavila aj na našich úsporách v druhom dôchodkovom pilieri. Pri pohľade na výkonnosť najmä negarantovaných fondov sa tak môžu mnohým tlačiť slzy do očí.

Na rozdiel od vlaňajška budú správcovské spoločnosti posielať výpisy až do konca februára. Už teraz je však jasné, že to nebude pekné čítanie. "Bavíme sa o úrovniach -13 až -27 % približne,“ hovorí Miroslav Kotov, predseda predsedníctva ADSS.

Niet divu, že 9 z 10 finančných expertov pred otvorením obálky s výpisom z II. piliera radí radšej si prekryť oči. "Rozhodne si treba pozrieť ten výpis. Človek by mal vedieť, koľko má našetrené v II. pilieri," hovorí Maroš Ovčarik, finančný analytik Partners Group. 

Pri výkonnosti je to však už iná káva. "Nemá žiadny zmysel sledovať, čo sa deje v týchto týždňoch alebo mesiacoch, ak mám sporenie nastavené na ďalších 10 alebo 15 rokov," uviedol Marián Búlik, finančný expert OVB Allfinanz Slovensko. 

A preto už vôbec netreba panikáriť, prípadne rýchlo meniť fondy či sporiacu stratégiu. "II. pilier je stavaný na desiatky rokov a výkyvy, ako bol minulý rok, sa očakávajú v takom dlhom horizonte," tvrdí Ovčarik. "To bezmyšlienkovité preskakovanie, je tou najhoršou možnou stratégiou," hovorí Kotov. 

"Po najväčších poklesoch prichádzajú najväčšie nárasty a to môže byť optimizmus do budúcna," uviedol Ovčarik. Otázka však je, ako dlho naň budeme čakať a či príde už tento rok.

Dramatické zmeny k lepšiemu netreba očakávať ani tento rok. Veľa bude totiž závisieť od toho, aká vysoká bude napokon inflácia.

Ďalšie zvyšovanie úrokov v snahe dostať ju čo najnižšie pod 10 % je zlou správou pre kapitálové trhy, ktoré budú v nasledujúcich mesiacoch ešte klesať. Čo to prinesie v praxi? "Slováci, ktorí majú zainvestované na kapitálových trhoch, predovšetkým do akcií alebo aj do dlhopisov, môžu očakávať ďalší pokles hodnoty ich majetku," informuje Búlik. 

Scenár z vlaňajška by sa však už opakovať nemal, aj keď stať sa môže všetko. "Už nejaké výrazné poklesy na tých akciách by sme asi nemali vidieť," tvrdí Kotov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy