Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podvodník pripravil dôchodkyňu o peniaze a šperky. Cez telefón ju navigoval, kam ich má zaniesť
Zdielať na

Podvodník pripravil dôchodkyňu o peniaze a šperky. Cez telefón ju navigoval, kam ich má zaniesť

BRATISLAVA / Podozrivý telefonát nahlásila polícii aj ďalšia dôchodkyňa z Bratislavy. Verejnosť na sociálnych sieťach pobúril postup polície.

Podvodníci zavolali dôchodkyni a najprv sa jej predstavili ako zamestnanci pošty. "Mala som podozrivý hovor, že volá slovenská pošta, že mám nejaký balík, ale nemám. Že mám byť doma, že oni prídu, že donesú mi balíček, ale ja nečakám od nikoho, ani od dcéry, ani od syna, že aby som ich čakala doma," hovorí oklamaná dôchodkyňa. 

"Slovenská pošta vyzýva občanov k ostražitosti a upozorňuje, že nikdy nežiada platby alebo platobné údaje prostredníctvom e-mailu, sms alebo sociálnych sietí," informuje hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková. 

Krátko po prvom telefonáte dôchodkyni volali opäť. Tentokrát sa predstavili ako štátna polícia. "Že tu je štátna polícia, že oni podozrivý hovor zaregistrovali, že ma chcú okradnúť a že, aby som nikam nechodila, že oni to sledujú," hovorí oklamaná dôchodkyňa. 

Službu konajúci policajt pani upokojil a hovor ukončil, aby nikomu neotvárala a nereagovala. Po zverejnení nahrávky sa na sociálnej sieti strhla vlna rozhorčených komentárov. Ľudia takýto prístup polície nechápu. Po negatívnych reakciách boli komentáre pod nahrávkou do pár minút vymazané a následné ďalšie komentovanie obmedzené. "Jednalo sa o skrátenú verziu. Pôvodná dĺžka toho rozhovoru bola omnoho dlhšia a operátorka na linke 158 vykonala všetky úkony s oznamovateľkou tak, ako jej to povaha jej práce vyplýva," uviedol Michal Szeiff, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. 

Nie je to v poslednom období jediný prípad

Pred pár dňami sa neznámemu podvodníkovi podarilo inú 88-ročnú dôchodkyňu obrať o peniaze a zlaté šperky. "Nejaký chlap mi telefonoval, že mi chcú vybieliť účet, aby som išla do banky, vybrala všetky peniaze, aj cennosti, ktoré mám, aby som dala do tašky, lebo, že môj život je v ohrození. Ja som to do tašky tam dala a oni mi všetko ukradli. Nemám ani halier, nič," uviedla oklamaná dôchodkyňa. 

"V súvislosti s týmto prípadom už bolo zo strany príslušného PÚ začaté trestné stíhanie," informuje Szeiff. Seniorka však v tomto prípade kontaktovala políciu až po krádeži. "Polícia nikdy cez telefón od občanov žiadne cennosti ani finančné prostriedky, ani zlaté šperky a podobné predmety nepýta," informuje Szeiff. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy