Jasno
14°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Odborníčka pre pediatriu: Čaká nás ďalšia vlna chrípkových ochorení. Vrchol by mal prísť v polovici januára
Zdielať na

Odborníčka pre pediatriu: Čaká nás ďalšia vlna chrípkových ochorení. Vrchol by mal prísť v polovici januára

BRATISLAVA / Napriek tomu, že štatistiky vykazujú pokles akútnych respiračných ochorení a chrípky, lekári očakávajú po návrate z dovoleniek a po nástupe detí do školských lavíc, že čísla opäť začnú rásť. Problém vznikol pred vianočnými sviatkami najmä v ambulanciách pediatrov, ktorých je na Slovensku nedostatok a ukazuje sa to najmä počas takejto chrípkovej epidémie. Celý rozhovor s hlavnou odborníčkou MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast, Elenou Prokopovou nájdete na konci článku.

Prázdniny spôsobili, že krivka chorobnosti na akútne respiračné ochorenia, chrípku a chrípke podobné ochorenia, klesá. Pediatri potvrdzujú, že nápor nových prípadov síce ustal, no do ambulancií sa vracali deti, ktorým pribúdali komplikácie. "Nemali sme toľko komplikácií predchádzajúce roky, ako ich máme teraz. Sú to naozaj komplikácie v zmysle zápalov pľúc, hnisavých zápalov stredného ucha," vysvetlila Elena Prokopová.

Pediatri očakávajú, že po návrate detí do škôl sa ambulancie opäť začnú zapĺňať. "Čakáme opäť vzostup chrípky a ďalších vírusových ochorení, zhruba do týždňa," skonštatovala Prokopová. V rámci prevencie deťom neodporúčajú hromadné akcie. "Určite teraz vynechať akékoľvek návštevy nákupných centier, kín, divadiel a podobne. Deti, ktoré v škole javia príznaky ochorenia, majú ostať doma," dodala Prokopová.

Mnohé detské ambulancie pred Vianocami boli nútené triediť, koho lekár musí vidieť osobne, komu predpíše lieky, alebo odkonzultuje telefonicky. "Taká situácia, aká bola pred Vianocami, taká veľmi pravdepodobne bude aj teraz. Potrebujeme aj spoluprácu spoločnosti," vysvetlila pediatrička. Na stránke pediatridetom.sk zverejnili aj manuál, pri akej teplote a ako zrážať teplotu.

Situácia sa zlepšila oproti tej spred Vianoc minimálne v tom, že rodičia už nebudú čeliť aj nedostatkom lieku proti horúčke. "Situácia v zásobovaní liekov sa medzi sviatkami zlepšila," potvrdila Prokopová. Deti môžu mať po prekonaní ochorenia kašeľ aj tri týždne. Po návrate do školy by sa mali chrániť. "Je potrebné, aby sa v triedach dostatočne vetralo a ten, ktorý prichádza do školy v rekonvalescencií, aby použil rúško alebo respirátor," uviedla Prokopová.

Rozhovor s hlavnou odborníčkou pre pediatriu Elenou Prokopovou :

Súvisiace články

Najčítanejšie správy