Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Diviačiu zver v okolí Zlatých Moraviec napadol africký mor. Niekde je dokonca zakázaný vstup do lesa
Zdielať na

Diviačiu zver v okolí Zlatých Moraviec napadol africký mor. Niekde je dokonca zakázaný vstup do lesa

ZLATÉ MORAVCE / V okolí Zlatých Moraviec sa u diviačej zveri objavil africký mor. Nikdy predtým sa v tejto oblasti nevyskytol. V celom okrese sú zakázané spoločné poľovačky na diviakov. V niektorých lokalitách vyhlásili aj prísny zákaz chodenia do lesa. Situácia sa dotkla aj obyvateľov, ktorí chovajú ošípané.

​Prvú uhynutú diviačiu zver tunajší poľovníci našli zhruba pred mesiacom. "Prvé jedince boli nájdené v lokalite Škripec Mraziská. Nájdených bolo päť mŕtvych diviakov," informoval poľovník z Obýc Milan Garaj. To, že budú mať poľovníci z okolia dočinenia s africkým morom, im bolo jasné už podľa znakov, ktoré na uhynutých diviakoch videli. Potvrdil to napokon aj rozbor vzoriek. "Nájdený diviak mal taký typický znak, to znamená, že mal krvavé hlieny okolo nosa a penu. Dohromady máme osemnásť pozitívnych diviakov v našom okrese," vysvetlil Garaj. "Ja poľujem už vyše 54 rokov, ale toto sme tu ešte nemali," povedal predseda poľovníckej komory Zlaté Moravce Ján Jonis.

V susedných revíroch v Banskobystrickom kraji sa africký mor objavil už pred rokom. Tunajší poľovníci preto diviačiu zver regulovali, aby sa nerozšíril až k nim. Diviak ale migruje aj na väčšie vzdialenosti. "Ten mor súvisle postupuje z východu smerom na západ," doplnil Garaj. "V minulosti sa africký mor ošípaných v okrese Zlaté Moravce nevyskytol. Je to prvý prípad," uviedol roaditeľ ŠVaPS SR Jozef Bíreš. V okrese už boli zakázané spoločné poľovačky na diviačiu zver, aby v lese nebola vyrušovaná. "Aby sa nerozháňala. Ak sú v húštine, nakazia sa aj bez pohybu a uhynú," pokračoval Garaj. V niektorých lokalitách v okolí Zlatých Moraviec už zakázali úplný vstup do lesa. V iných sa do lesa chodiť môže, ale len po vyznačených turistických chodníkoch.

"Je úplný zákaz pohybu aj turistov v lese v lokalite Liešno a Maziská, časť katastra Opatovce," oznámil Garaj. "Zákaz bude zrušený podľa situácie a môže trvať aj niekoľko mesiacov," povedal Bíreš. Aj keď vírus afrického moru sa na človeka preniesť nemôže, môže ho roznášať ďalej aj na domáce chovy. "On pre človeka nie je nebezpečný, ale na zviera sa môže preniesť bez problémov. Človek je nosičom," vysvetlil Jonis. Poľovníci robia všetko preto, aby sa africký mor nerozširoval. Opatrenia museli urobiť aj niektorí ľudia v okolí. "Tí, ktorí chovajú ošípané, aby čím skôr vykonali domáce zakáľačky," odporučil Garaj.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy