Zatiahnuté, dážď
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
To, čo sľúbili aj splnili. Obľúbený rómsky spevák dostal farebný pomník v takmer životnej veľkosti
Zdielať na

To, čo sľúbili aj splnili. Obľúbený rómsky spevák dostal farebný pomník v takmer životnej veľkosti

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Tak ako sľúbili, tak to aj splnili. Na cintoríne pod Spišským hradom pribudol pomník s podobizňou obľúbeného rómskeho speváka v takmer životnej veľkosti. Poskladali sa mu naň pozostalí z blízkej rodiny. "Kofky" ako tohto speváka volali, mal podľa nich hlas ako Karol Duchoň, ibaže v rómskej verzii. Kultúrny antropológ z Prešovskej univerzity na honosných pomníkoch nič výnimočné nevidí, je to podľa neho len otázkou vkusu. A samozrejme aj peňazí.

S legendou Kofkym sa lúčili na cintoríne pod Spišským hradom stovky smútiacich hostí. Pri dome smútku hrala živá kapela. Od pohrebu ubehli dva mesiace a na cintoríne pod hradom pribudol pomník s farebnou podobizňou takmer v životnej veľkosti. "On bol veľký pán spevák, on mal hlas ako Karol Duchoň," povedal krstný syn zosnulého speváka. 

Farebnú sklenenú tabuľu nechali vyrobiť na objednávku. Poskladala sa na ňu takmer celá rodina. Na cintoríne je neprehliadnuteľná, vysoká je viac ako dva metre. "U Rómov je to takto, oni si uctia pamiatku nebohého, oni sa poskladajú, aby to nebolo veľa na nich," doplnil Igor Mižigár z rodiny zosnulého. 

Na cintoríne v Spišskom Podhradí je takýchto pomníkov viac, i keď nie sú tak farebné. Kultúrny antropológ a romista z Prešovskej univerzity na tom nevidí nič výnimočné. Je to podľa neho len otázkou vkusu. "To, čo vidíme, je prirodzená snaha prezentovať sa. To poznáme aj medzi slovenskou populáciou, alebo českou alebo americkou. To, čo je u Rómov iné je vec estetiky. Každému sa páči niečo iné," uviedol kultúrny antropológ a romista z Prešovskej univerzity Alexander Mušinka. 

Pre niekoho možno okázalé. Ale takto si uctil na poslednej ceste svoju manželku prezývanú Ťumy jej manžel i celá rodina. Rakva na objednávku, rovnako ako aj pohrebný koč so štvorzáprahom dovezený z Južnej Moravy. "To, že sa vôbec prezentujú, to je prítomné v každej kultúre. Myslím, že každý nájde vo svojom okolí ľudí, ktorí majú drahé veľké autá SUV, s ktorými v teréne nikdy neboli," uzavrel Mušinka. 

Súvisiace články