Polojasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Pri príležitosti 30. výročia rozdelenia republiky sa Boris Kollár stretol s predsedníčkou českej snemovne
Zdielať na

Pri príležitosti 30. výročia rozdelenia republiky sa Boris Kollár stretol s predsedníčkou českej snemovne

VEĽKÁ JAVORINA / Na Veľkej Javorine, najvyššom vrchu Bielych Karpát, sa v sobotu, 31. decembra, stretli stovky Slovákov a Čechov. Pokračovali v šľapajach Jozefa Miloslava Hurbana a štúrovcov. Práve na tomto vrchu sa konalo množstvo dôležitých historických stretnutí. Spomínali najmä na bývalé Československo.

Ľudia zo Slovenska, Česka a Moravy sa na Veľkej Javorine stretávajú od roku 1845. Najvyšší vrh Bielych Karpát má pre oba národy obrovský význam. V revolučnom roku 1848 tu skladali prísahu slovenskí dobrovoľníci pod vedením Jozefa Miloslava Hurbana. V sobotu, 31. decembra, sa najčastejšie skloňovalo 30. výročie rozdelenia Československa. 

"Ja som to prežíval ťažko, ale teraz to hodnotím, že sme hrdí a svojbytní," vyjadril sa k rozdeleniu predseda národnej rady Boris Kollár. Na znak dobrých vzťahov prijal Boris Kolár pozvanie predsedníčky poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky a vybral sa s ňou práve na Veľkú Javorinu. "Chceme, aby sme mohli stále spolupracovať, mať také dobré vzťahy," povedala predsedníčka poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy