Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Máme akútny nedostatok pediatrov. Ich priemerný vek je 60 rokov a ambulancie im praskajú vo švíkoch
Zdielať na

Máme akútny nedostatok pediatrov. Ich priemerný vek je 60 rokov a ambulancie im praskajú vo švíkoch

BRATISLAVA / Už pred vianočnými prázdninami zažívali pediatrické ambulancie obrovský nápor detských pacientov. Problém nedostatku pediatrov sa ukázal v plnej sile. Na Slovensku máme len takmer 1 000 primárnych pediatrických ambulancií. Preto mnohí musia mať viac pacientov, než by chceli. Zlepšenie si sľubujú od reformy, ktorá už je v pripomienkovom konaní a má zastabilizovať všeobecných lekárov nielen pre deti, ale aj pre dospelých.

Každý deň zažívali pred Vianocami pediatrické ambulancie nápor pacientov. Na uvedenej mapke zelená farba znamená zabezpečený región z pohľadu dostatočného počtu pediatrov. Zelenú tam neuvidíte. Preto majú pediatri namiesto optimálneho počtu 1 100 detských pacientov, kedy by stíhali aj prevenciu aj chrípkovú sezónu, často dvojnásobok. "Máme čím ďalej, tým viac pediatrov, ktorí majú okolo 2 300 aj 2 500 detí, no nie je to z ich vôle," vyjadrila sa Elena Prokopová, hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast. 

Navyše sa obávajú toho, čo príde. "Priemerný vek lekára je momentálne 60 rokov, viac ako polovica je v dôchodkovom veku. Keby všetci títo naši kolegovia dôchodcovia odišli do dôchodku, tak o viac ako 600-tisíc detí na Slovensku by sa nemal kto postarať," dodala Prokopová.

V Bzenove neďaleko Prešova ordinuje lekárka, ktorá už je 27 rokov na dôchodku. Sama pocítila, že náhradu za ňu vo vlastnom obvode len tak ľahko nenájde. Ona sa teší, že stále môže a dokáže pomôcť, no nedostatok pediatrov je podľa nej alarmujúci. A to nie len v obvodných ale aj odborných ambulanciách. "Je to veľmi veľmi zlé. Do odborných ambulancií sa musí čakať dva-tri mesiace, čo je veľmi nebezpečné pre detičky," vysvetlila pediatrička Alica Havrilcová. 

Kým nebudeme mať nových pediatrov, čo potrvá pár rokov, chcú aspoň zlepšiť podmienky pre starších, aby neodišli. "V súčasnosti primárny pediater má neskutočné množstvo administratívy, musí vykonávať revízie elektrických zariadení a tak ďalej. Musíme ich odbremeniť a zobrať im všetko, čo môže urobiť niekto iný," skonštatovala Prokopová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy