Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pani Jaroslava žije s tromi malými deťmi v skromných podmienkach. Darca z Košíc im zabezpečil krajšie Vianoce
Zdielať na

Pani Jaroslava žije s tromi malými deťmi v skromných podmienkach. Darca z Košíc im zabezpečil krajšie Vianoce

ŠURANY / 55-ročná Jaroslava z Kostolného Seku sa sama stará nielen o 11-ročnú dcéru, ale do opatery má zverené aj dve vnúčatá. Rodina nemá vlastnú strechu nad hlavou a dočasne žije v zúfalo zanedbanom príbytku bez kúpeľne či toalety. Pani Jarmila síce do práce chodí, ale peňazí nazvyš nemá. Vďaka anonymnému darcovi z Košíc im preto TV JOJ pomohla, aby mali tieto Vianoce o niečo krajšie.

​11-ročná Natálka, 7-ročná Laura a 5-ročný škôlkar Jakubko spolu s pani Jaroslavou tvoria súdržnú rodinu. Bývajú v dome u bývalého partnera. No podmienky, v ktorých žijú, sa slovami ani nedajú opísať. Dom je navyše v exekúcii. "Ja to nazývam maštaľ," opísala svoj dom mama a stará mama Jaroslava Hajnalová. "Chcela by som mať trošku iný dom, ale čo už," priznala dcéra Natália. "Ja sa snažím, koľko vládzem a čo už, nevyberieme si," doplnila Jaroslava. Do domu k otcovi Natálky sa mama a babka nasťahovala pred dvanástimi rokmi a krátko nato sa narodila najmladšia dcéra. Druhá už dospelá dcéra holdovala alkoholu a hrozilo, že Laura s Jakubkom skončia v detskom domove.

"Nedalo mi to svedomie. Zobrala som si ich," pokračovala Jaroslava. Keď sa štáb TV JOJ rozprával o dome, v ktorom žijú, Natálka spontánne zareagovala, že musí byť vďačná aj za to, čo má. "Keď pozerám s maminou noviny a sú tam deti, ktoré spávajú pod mostom, som šťastná, že môžeme byť v našom dome," povedala Natália. Jaroslava je rada, že pri troch deťoch má aspoň prácu a zarába si na živobytie. Vďaka anonymnému darcovi z Košíc mohol štáb TV JOJ tejto rodine pomôcť. Potešili ich bicykle, hračky, oblečenie či mobilné telefóny.

Pani Jaroslava doteraz využívala starý sporák, ktorým varila aj kúrila a už jej dosluhoval. Vďaka anonymnému darcovi má už nový. Sporák už má svoje miesto a urobil radosť rovnako ako posteľ, ktorú deti od TV JOJ dostali. Do pomoci zapojil aj riaditeľ cirkevnej základnej školy, primátor Šurian či miestny kňaz a dobrovoľníci. Nielenže pomohli s inštaláciou vecí, ktoré rodina dostala, ale deťom prispeli aj oni. Posteľ ale nebude len tak položená. Riaditeľ školy, ktorú deti navštevujú, sa so školníkom rozhodli, že posteľ hneď aj zložia, aby na nej mohli deti hneď v ten večer spať.

"Dievčence k nám chodia do školy, takže sme o ich ťažkej situácii vedeli. Sám som ale šokovaný, pretože tá situácia je oveľa horšia, ako som si vedel predstaviť," uviedol primátor Šurian Marcel Filaga. "Je to veľmi pekný čin, čo robíte. Takto chodíte asi po Slovensku a ďakujeme, že aj obyvateľom nášho mesta pomáhate. Veľmi si to vážime," vyjadril sa riaditeľ Cirkevnej základnej školy Žofie Bosniakovej. Pani Jaroslava povedala, že aj druhá dcéra má dve maličké deti, ktoré sú v detskom domove. Na Vianoce si ich zoberie k sebe a najradšej by ich mala pri sebe celý čas. Nemá ale vhodné podmienky. Snom celej rodiny je mať dôstojné bývanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy