Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensko mieri mrznúci dážď. Pripravte sa na poľadovicu
Zdielať na

Na Slovensko mieri mrznúci dážď. Pripravte sa na poľadovicu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Veľmi nebezpečné počasie prichádza aj na naše územie. Pripraviť sa treba na komplikácie predovšetkým v západnej a v severozápadnej polovici územia, ale riziko mrznúcich zrážok je na celom našom území. Pozor si treba dať aj na úrazy, ktoré môže poľadovica spôsobiť.

Ako informuje portál iMeteo, počasie v Európe v týchto chvíľach ovplyvňuje studený front. Studený front zvykne vťahovať chladnejší vzduch, no tentoraz tomu tak nie je. Nachádza sa nad strednou Európu a tentokrát prináša predovšetkým zrážky a teplotne je málo výrazný. Inverzia spôsobila, že medzi nižšími a vyššími vrstvami sa vytvorila hranica, ktorá oddeľuje teplý vzduch od studeného. Ten k nám prúdi vo výškach, čo sa prejavilo na teplotách 20. decembra, ktoré v Tatrách stúpali až k +7°C, zatiaľ čo v nížinách mrzlo.

Dažďové kvapky po preniknutí do spodných vrstiev atmosféry začnú namŕzať a vytvárať sa tak bude nebezpečná ľadová škrupina. Prvé zrážky sa už v týchto chvíľach vyskytujú nad Poľskom, Nemeckom a Českom. "Mrznúce zrážky sa vyskytujú predovšetkým na juhu Nemecka a v Česku, kde už spôsobili prvé dopravné nehody. V priebehu dnešného dňa sa budú zrážky presúvať smerom k nášmu územiu a od 17:00 hod. ich treba očakávať aj na Slovensku," uviedol portál.

Hrozia aj úrazy

Na urgentoch v Univerzitnej nemocnici Bratislava mali lekári 20. decembra nápor pacientov. Potrebovali ošetrenie po tom, čo sa pošmykli alebo spadli. Ošetriť museli až 46 ľudí, z toho traja zostávajú v nemocnici a musia ich operovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy