Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vo veku 62 rokov zomrel profesor Vladimír Krčméry. Na jeho úmrtie zareagovali aj najvyšší ústavní činitelia
Zdielať na

Vo veku 62 rokov zomrel profesor Vladimír Krčméry. Na jeho úmrtie zareagovali aj najvyšší ústavní činitelia

BRATISLAVA / Vo veku 62 rokov zomrel v utorok, 20. decembra, večer popredný slovenský lekár profesor Vladimír Krčméry.

Vladimír Krčméry bol uznávaný epidemiológ a infektológ. Patril medzi hlavné tváre očkovacej kampane proti vírusu COVID-19 a zároveň bol prvým človekom na Slovensku, ktorého proti tomuto ochoreniu zaočkovali. Podľa informácií TV JOJ mal Krčméry obojstranný zápal pľúc. Televízii JOJ 24 potvrdili informáciu o úmrtí dva od seba nezávislé zdroje. Počas pandémie patril medzi hlavné tváre očkovacej kampane proti vírusu COVID-19. Bol tiež poradcom konzília odborníkov. Počas svojej kariéry okrem Slovenska pôsobil v USA, Keni, Kambodži, či na Haiti. Jeho zdravie bolo v posledných rokoch podlomené. Odborník na tropickú medicínu a infektológiu bol pri vzniku hneď niekoľkých vzdelávacích inštitúcií u nás. Viedol súkromnú Vysokú školu zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety, pomáhal s humanitárnymi a rozvojovými projektami v krajinách tretieho sveta. 

Dlhé roky pôsobil ako vysokoškolský pedagóg

Bol členom viacerých humanitárnych misií v rozvojových krajinách. V roku 1985 absolvoval Lekársku fakultu na Univerzite Komenského. V roku 1985 začal svoju kariéru na Klinike infekčných chorôb vo Fakultnej nemocnici v Bratislave. Na Trnavskej univerzite začal prednášať ako vysokoškolský pedagóg v roku 1995. Nakoniec v roku 2002 založil neziskovú organizáciu a súkromnú Vysokú školu zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave. Profesorom sa stal v roku 2007. 

Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety vystavila kondolenčnú knihu na pamiatku ich zakladateľa a emeritného rektora Vladimíra Krčméryho

"Svoju sústrasť môžete vyjadriť podpisom v kondolenčnej knihe od 9:30 vo veľkej aule vysokej školy sv. Alžbety," priblížil rektor Juraj Benca a zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodine a všetkým pozostalým. "Vo viere, že život sa smrťou nekončí, iba mení, sme pevne presvedčení, že jeho dielo nezanikne. Urobíme všetko preto, aby sme v ňom pokračovali a zachovali jeho odkaz pre svet," doplnil Benca.

Zuzana Čaputová: Vladimír Krčméry bol vždy plný optimizmu a nádeje a takého si ho budem pamätať

"Svoj život zasvätil slabým a chorým," píše na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová. Dodáva, že počas pandémie koronavírusu to bol práve on, kto výrazne prispel svojimi skúsenosťami a autoritou k tomu, že sme dokázali tento boj zvládnuť.

Úprimnú sústrasť vyjadril aj predseda vlády Eduard Heger

"S veľkým zármutkom som prijal správu o úmrtí profesora Vladimíra Krčméryho," píše v úvode Eduard Heger. Eduard Heger opisuje Vladimíra Krčméryho ako človeka, ktorý rozdal svoje srdce druhým. "Počas pandémie stál v prvej línii zdravotníkov. Odhodlaný ju poraziť. Zvládli sme to, pán profesor."

Igor Matovič: Nikdy v živote som nestretol lepšieho Človeka, ako bol on

Minister financií na sociálnej sieti opisuje profesora Vladimíra Krčméryho ako neúnavného Dobráka, ktorý nedokázal obsedieť bez toho, aby neustále pomáhal ľuďom. "Dve veci som mu však povedať nestihol - že Ľutujem, že kvôli jeho nezištnej pomoci v covidovom konzíliu, kam som ho povolal do služby, sa toľko zla na neho osopilo. A druhé - Ďakujem, že keď ako 36 ročný najmladší profesor medicíny na Slovensku našej rodine pomohol so súrnym vyšetrením ocina a tak som ho prvýkrát spoznal," píše ďalej Igor Matovič. 

Richard Sulík:  Mal som rád Vaše napínavé príbehy zo záchranných misií

"Odpočívajte v pokoji. Mal som rád Vaše napínavé príbehy zo záchranných misií. Budete chýbať," vyjadril sa na sociálnej sieti Richard Sulík. 

Branislav Gröhling: Pri každom stretnutí z neho sršala dobrá nálada, optimizmus a úprimná ľudskosť

Ako píše minister školstva na sociálnej sieti, s profesorom Vladimírom Krčmérym sa spoznal začiatkom roka 2020. "Nesmierne rád som sa s ním rozprával. Vždy mal v zásobe nejakú zábavnú historku zo svojej kariéry, z rukáva vedel vyťahovať vtipné bonmoty alebo naopak strhujúce príbehy z misií v zahraničí. Mal totiž za sebou ohromné skúsenosti."

Europoslanec Martin Hojsík: Pán profesor Krčméry bol presne skutočný človek

"Človek, ktorého poslaním bolo pomáhať chorým a slabým," informuje europoslanec na sociálnej sieti. Martin Hojsík dopĺňa, že Slovensko prišlo o odborníka na onkológiu, infektológiu a tropickú medicínu.

K úmrtiu sa vyjadril aj hlavný hygienik Ján Mikas 

"Slovensko prišlo v utorok 20. decembra o výnimočného človeka, charizmatickú osobnosť a uznávaného odborníka. Pána profesora Krčméryho si budeme pamätať ako odvážneho, obetavého, múdreho a vždy pokorného muža s veľkým srdcom, ktorý najsilnejších usmerňoval s gráciou a biednym bezhranične slúžil. Profesor Krčméry zohral v boji proti COVIDu nezastupiteľnú úlohu. Neváhal nezištne ponúknuť svoje neoceniteľné odborné skúsenosti pri riešení problémov počas pandémie. Navyše dokázal dať ľuďom nádej, ktorú v ťažkých časoch potrebovali počuť – a ako múdreho a láskavého človeka ho počas pandémie spoznala aj široká verejnosť. Vladko, odišiel si od nás priskoro. Ďakujeme za všetko, čo si urobil pre ľudí na Slovensku i na zahraničných misiách. Mnohým z nás si bol drahým priateľom. Jednou z Tvojich pekných vlastností bolo, že sa každý v Tvojej prítomnosti cítil výnimočne. A toto dokážu iba vzácni ľudia. Bolo nám cťou byť v Tvojej spoločnosti. Rodine a blízkym pána profesora Krčméryho vyjadrujem úprimnú sústrasť."

Roman Mikulec: Pán profesor, ďakujem za všetko, čo ste pre ľudí urobili

Minister vnútra opísal Vladimíra Krčméryho ako človeka, ktorý žil srdcom a svoj život zasvätil pomoci druhým. "Je mi to nesmierne ľúto a budete nesmierne nielen Slovensku, ale celému svetu chýbať," dodal. Roman Mikulec poďakoval pánovi profesorovi za motivovanie občanov počas pandémie koronavírusu. "Vážený pán profesor, pomohli ste počas svojej cesty životom mnohým, je mi nesmierne ľúto, že Vaša pozemská púť sa skončila. Navždy zostanete v našich srdciach. Ďakujeme za všetko. Odpočívajte v pokoji. Rodine a blízkym pána profesora vyjadrujem úprimnú sústrasť."

Veronika Remišová:  Pán profesor, boli ste pre nás svetlom nádeje v tejto náročnej dobe

Marek Krajčí: Budeš nám veľmi chýbať. Zostávaš v našich srdciach

"Dnes zomrel môj priateľ, náš profesor Vladimír Krčméry. Uznávaný epidemiológ a infektológ, ktorý zasvätil svoj život službe ľuďom po celom svete. Počas pandémie COVID-19 stál blízko pri nás, povzbudzoval, pomáhal všetkým nám," napísal na sociálnej sieti bývalý minister zdravotníctva. 

Andrej Kiska: Pomáhal, organizoval, inšpiroval

Andrej Kiska opísal pána profesora ako človeka, ktorý svoj život oddal pomoci druhým, najbiednejším z biednych. Pracoval v Keni, Kambodži, Sudáne. Na Slovensku sa zasadzoval za očkovanie a za pomoc migrantom. "Pamätám sa, ako mi večer v Keni rozprával o práci mladých slovenských lekárov v Afrike. "Sú to anjelíci. Predĺžené božie ruky." On sám bol tou rukou. Silnou, mocnou rukou, ktorá menila svet a nás všetkých k lepšiemu. Drahý Vlado, neviem, čo sa po smrti deje. Ale som na sto percent presvedčený, že Tvoja duša je presne tam, kam si zaslúžila prísť. A že je tam krásne. Knihu činov, ktorú si počas svojho života napísal, asi nikto z nás nedokáže prekonať. Česť Tvojej pamiatke!," dodal.

Mária Kolíková: Napriek mnohým titulom bol a zostával v prvom rade človekom

"Takto si ho budem pamätať z mnohých stretnutí počas pandémie, ktorú sme zvládali aj vďaka jeho odhodlaniu a ľudskému prístupu," napísala na sociálnej sieti Mária Kolíková. Ďalej pánovi profesorovi poďakovala za vytrvalosť, obetu a pomoc pre tisíce ľudí doma či v zahraničí.

Vilo Rozboril: S Vladom som precestoval kus sveta. Odišiel mi kamarát

Súvisiace články

Najčítanejšie správy