Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Aktualizovaná novela trestného zákona podľa ministra Karasa rieši väčšinu rozporov
Zdielať na

Aktualizovaná novela trestného zákona podľa ministra Karasa rieši väčšinu rozporov

BRATISLAVA / Razantnejšie postihy pre opitých vodičov, menej prísne sankcie pre užívateľov marihuany a viac alternatívnych trestov pre prvopáchateľov. Minister spravodlivosti Viliam Karas dnes predstavil, ako by mohol vyzerať nový trestný zákon. Nie je pritom isté, či najbližšie dni a týždne vôbec vydrží vo svojej funkcii.

Slovenské väznice sú preplnené, alternatívne tresty sa používajú málo a ako bonus máme problém s recidivistami. Ministerstvo spravodlivosti chce z toho von a to zmenou trestného zákona. "Trestné sadzby my už dnes máme horibilné a trestná činnosť sa pácha aj naďalej. Zisťujeme, že máme recidívu a máme ju vyššiu, ako je v iných krajinách," uviedol minister spravodlivosti Viliam Karas. Novelu začala pripravovať ešte predchodkyňa Viliama Karasa Mária Kolíková. Okrem iného navrhla miernejšie tresty za drogy. Podľa súčasného návrhu by sa jedna či dve marihuanové cigarety riešili ako priestupok, nižšie tresty by mali mať aj prvopáchatelia a konzumenti. Tí by sa mohli vykúpiť aj peniazmi, či napríklad zametaním chodníkov. "Za prechovávanie nižšie sadzby, za dílovanie nie," povedal prokurátor GP Jozef Čentéš.

Tresty by sa zároveň mali odvádzať od množstva drogy a mali by byť jednotné vo všetkých krajoch. "Teraz je absurdný stav na Slovensku, že tá istá droga, a ten istý dodávateľ a odlišné tresty," vyjadril sa Čentéš. Právnik, ktorý zastupuje napríklad výrobcu konopných mastí však hovorí, že ide len o kozmetické zmeny a poukazuje na Česko či Nemecko, kde sa rokuje o legalizácii marihuany. Ministerstvo spravodlivosti navrhuje sprísniť aj tresty pre vodičov pod vplyvom alkoholu. Ak niekto nafúka nad jedno promile, môže ísť rovno do väzenia. Sudca by o ňom musel rozhodnúť do 48 hodín:

"V superrýchlom konaní, lebo ak by sme šli klasicky, nedosiahneme tým podstatnú zmenu," dodal Čentéš.Viliam Karas chce novelu trestného zákona predložiť na vládu v januári. Ak dovtedy ešte bude na svojom poste. "Chcem to urobiť čo najskôr, lebo ak by aj došlo k rekonštrukcii, aby to tu ostalo," zakončil Karas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy