Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Osamelosť, depresie či strach trápia mladých Slovákov najviac. Pomoc hľadajú u odborníkov
Zdielať na

Osamelosť, depresie či strach trápia mladých Slovákov najviac. Pomoc hľadajú u odborníkov

BRATISLAVA / Osamelosť, depresie i problémy v škole. Toto trápi mladých Slovákov najviac a čoraz častejšie myslia na samovraždu. Dobrou správou ale je, že sa snažia vyhľadať pomoc.

Počet žiadostí o pomoc odborníkov rapídne stúpol po teroristickom čine na Zámockej. A to až o 83 %. "Najčastejšie také slovo, ktoré používajú je strach. Potom je to frustrácia, úzkosť, obavy o budúcnosť. Mladí ľudia majú pocit, že tí dospelí, tie elity nerobia dosť," vyjadril sa psychológ a riaditeľ IPčka, Marek Madro. Dianie okolo ale nie je jediným problémom. Čoraz viac mladých trpí duševnými problémami. Cítia sa, že sú na všetko sami a že je na nich vyvíjaný obrovský tlak od spoločnosti. "Najmä tie posledné dva roky všetkých kríz vyvoláva taký pocit neistoty a také oslabenie duševnej imunity. Sú neistí, boja sa zasiahnuť, majú obavy o svoju budúcnosť a pýtajú sa, či má vôbec význam budovať budúcnosť," vysvetlil Madro.


Psychológ tiež radí, aby sme naše trápenia nedusili v sebe

O svojich problémoch by sme sa nemali báť rozprávať. Nemusíme hneď vyhľadať lekársku starostlivosť, ale na začiatok by mohlo pomôcť, ak by sme sa vyrozprávali niekomu blízkemu. Či už kamarátovi alebo rodine. "Ak ale takého človeka nemá, je veľmi dobré vyskúšať linky pomoci, kde sú odborníci pripravení pomôcť," uviedol Madro. Ak ale úzkosť alebo depresiu pociťujeme dlhšie, je naozaj nevyhnutné vyhľadať pomoc odborníkov. Pomôcť môže aj školský psychológ. Na Slovensku ich v školách máme celkom 682. "Máme kraje, kde ich máme len na stredných školách 38, napríklad v Bratislave. Ale v Prešovskom kraji napríklad len osem," skonštatoval psychológ. "Aj v súvislosti s poslednými udalosťami a prejavmi násilného správania v školách, vnímame dopyt po zvýšení počtu nielen školských psychológov, ale celých školských podporných tímov, preto budeme hľadať spôsob, akým by sme mohli efektívne navýšiť počty školských podporných tímov v školách," vyjadrila sa Veronika Proner z odboru komunikácie a marketingu MŠVVaŠ SR.

Prednedávnom otriasol Slovenskom aj útok žiaka na škole. Na vyučovanie si priniesol sekeru a do hlavy ňou udrel svojej spolužiačke. Podobné incidenty stavajú do neľahkej situácie aj riaditeľov. "V posledných týždňoch skoro každý deň mám telefonát nejakého riaditeľa školy, ktorý hovorí o zvýšenej agresii u žiakov," opísal Madro.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy