Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Slovensku sa merala kvalita vysokých škôl a Slovenskej akadémie vied a ich výskumnej činnosti
Zdielať na

Na Slovensku sa merala kvalita vysokých škôl a Slovenskej akadémie vied a ich výskumnej činnosti

BRATISLAVA / Prvýkrát sa na Slovensku merala kvalita verejných vysokých škôl a Slovenskej akadémie vied a ich výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti. Nejde však len o prestíž. Podľa pravidelného merania kvality bude následne nastavované aj ich financovanie.

"Tieto výstupy nám ukazujú skutočnú kvalitu našej vedy a vedeckých pracovísk," informuje minister školstva Ján Horecký. Do výzvy sa zapojilo 308 žiadateľov, každý s dvadsiatimi piatimi prácami. Na základe toho vznikol profil ich kvality. Rozdiely môžu byť veľké. Ministerstvo nechcelo komentovať, ktoré školy alebo pracoviská vyšli najlepšie, v jednej výskumnej oblasti vraj môžu vynikať v inej nie. Rovnako zatiaľ nezverejnili celkové dáta, aké percento hodnotených prác bolo svetovej či významnej medzinárodnej úrovne. 

"Až 144 z 308 žiadateľov vykazovalo svetové výsledky," informuje štátny tajomník ministerstva školstva Michal Fedák. Toto hodnotenie kvality bude mať dopad aj na financovanie. "Musíme to nastaviť citlivo a musíme zohľadniť aj nejaké štátne priority," povedal profesor Martin Kanovský, riaditeľ odboru stratégií a koncepcií vedy, výskumu a športu ministerstva školstva. Stále totiž budeme potrebovať aj projekty národného významu. 

Súčasne sa ani školy zamerané menej na vedu, ale na šport, umenie alebo prípravu pedagógov, nemusia obávať, že tým finančne utrpia. Meranie kvality ukazuje, že úspešnosť vedeckého výstupu nie vždy priamo úmerne závisí od financovania. Ministerstvo napriek tomu hovorí o potrebe dofinancovať vedu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy