Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ak by prijali stabilizačný príspevok, zrejme by prišli o nájomné bývanie. Ťažkú situáciu riešia manželia zdravotníci
Zdielať na

Ak by prijali stabilizačný príspevok, zrejme by prišli o nájomné bývanie. Ťažkú situáciu riešia manželia zdravotníci

BRATISLAVA / Vláda prijala opatrenia, aby stabilizovala zdravotníkov pracujúcich v nemocniciach, okrem iných aj stabilizačným príspevkom. Za sympatickým príspevkom sa ale skrýva pasca na hotovú katastrofu. Pokiaľ sú zdravotníci v pásme sociálne zraniteľných skupín, čo v nemalom percente sú, prijatím stabilizačného príspevku sa môžu ocitnúť na dlažbe - bez bytu a zamestnania. Aby takto nedopadli, radšej odmietnu príspevok prevziať. Tak sa stalo aj v prípade manželov zdravotníkov zo Zvolena.

Manželia Dadučovci sa dostali do patovej situácie, kým iný sa stabilizačnému príspevku potešili, oni ho museli odmietnuť. "Hneď som bola sklamaná, lebo som vedela, že to nebudeme môcť zobrať," uviedla zdravotná sestra Silvia Dadučová. Manželia totiž bývajú vo zvolenskom nájomnom byte, kde je stanovená výška príjmu. No tá nesmie presiahnuť švornásobok životného minima. "Prekročili by sme hranicu," povedala. Obaja manželia sú zdravotníci. Pani Silvia robí zdravotnú sestru 20 rokov a peniaze by im veľmi pomohli. No boja sa, že by prišli o bývanie. "Museli by sme odísť z bytu s dvomi deťmi. Je to postavené na hlavu, človek sa vzdá tých peňazí, ale tu ide o princíp," dodala.

Opýtali sme sa ministerstva zdravotníctva, ako aj ministerstva dopravy a výstavby, či majú nejaký dosah na to, aby ľudia v takejto a podobnej situácii nemuseli riešiť dilemu byt, alebo príspevok. "Stabilizačný príspevok je len jedným z nástrojov, ktorý ponúka štát na stabilizáciu zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach," informovala hovorkyňa MZ SR Petra Lániková.

V tomto a mnohých ďalších prípadoch sa tento nástroj stáva danajským darom. Pokiaľ by ho prijali, presiahli by dočasne limit príjmu a stratili byt. Museli by sa odsťahovať preč a podať výpoveď v práci. Čo znamená porušenie 3-ročnej podmienky zotrvať v zamestnaní a následné vrátenie stabilizačného príspevku. Suma sumáru strata bytu i zamestnania. "Nakoľko MZ SR nepozná presné podmienky pre získanie tohto typu nájomného bytu, ktoré si špecifikuje konkrétna samospráva, a tiež ekonomické pomery žiadateľov, nie je zo strany ministerstva možné zaujať stanovisko," povedala Lániková.

Odpoveď ministerstva dopravy a výstavby bola už o niečo konkrétnejšia. Píše, že podľa zákona obce môžu 20% sociálnych bytov poskytnúť aj obyvateľom, ktorí presahujú príjmový limit. V takom prípade si tieto situácie ako dôvody hodné osobitného zreteľa ustanovia vo svojom všeobecno- záväznom nariadení obce. Obec teda má nástroj, ako umožniť zachovanie nájmu v osobitných prípadoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy