Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V parlamente sa objavila novela zákona, ktorá má zdaniť výhry vyššie ako 350 eur
Zdielať na

V parlamente sa objavila novela zákona, ktorá má zdaniť výhry vyššie ako 350 eur

BRATISLAVA / Dotkne sa to všetkých, ktorí skúšajú šťastie pri tipovaní, lotériách alebo v žreboch. A takých nie je málo. Podľa kritikov novela problém s hazardom nevyrieši, no prinesie viaceré problémy.

"Novela zákona o dani z príjmu má v podstate zrovnoprávniť zdaňovanie výhier," informuje nezaradený poslanec Martin Čepček. Po novom by mala byť každá výhra nad 350 eur zdanená. Netýka sa to len hazardných hier, ale aj tipovania športových zápasov či klasických stieracích losov.

"V takomto prípade by išlo o tretiu daň, ktorú by štát voči nám zaviedol a tým pádom by sme prestali byť konkurencie schopní voči zahraničným webom, ale aj voči nelegálnym prevádzkovateľom," povedala hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Hlobenová. Negatívne stanovisko proti predkladanému návrhu zákona vyjadruje aj ministerstvo financií. "Dodatočné zdanenie vo výške 19 % znižuje potenciál hrania, avšak zvyšuje riziko odlivu hráčov do zahraničia, pričom existuje značné riziko, že nemusí dôjsť k zmene miery zapojenia týchto hráčov v oblasti hazardných hier," informuje vo vyjadrení ministerstvo financií. 

Riziko patologického hráčstva podľa zahraničných prieskumov trápi zhruba 3 percentá dospelej populácie. Podľa nedávneho prieskumu, ktorý uskutočnil Inštitút zodpovedného hrania v spolupráci s agentúrou Focus, vyše polovica opýtaných si mesačne vsadí menej ako 20 eur. Štvrtina opýtaných minie na hazard 21 až 50 eur a 4 percentá vsadia mesačne viac ako 201 eur.

Kritici zákona tvrdia, že do štátnej pokladnice novela zákona peniaze neprinesie, predkladateľ zákona to vidí opačne. "Viete čo, to je vec pohľadu, myslím si, že v štátnom rozpočte momentálne chýbajú peniaze, tak treba spraviť všetko preto, aby tam tie peniaze boli," dodáva Martin Čepček. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy