Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Stromček je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Ako si vybrať ten správny?
Zdielať na

Stromček je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Ako si vybrať ten správny?

BRATISLAVA / Odpočítavanie do Vianoc sa už začalo a jedným z neklamných znakov blížiacich sa sviatkov sú aj miesta s predajom vianočných stromčekov.

Užší, širší, nižší, vyšší. Preferencie sú rôzne. Aj keď sú do Vianoc ešte tri týždne, ľudia si ten svoj vianočný stromček prichádzajú vybrať.

História vianočného stromčeka siaha až do 16. storočia. Do celého sveta sa tradícia jeho zdobenia rozšírila z Nemecka. Dnes si bez neho nevieme predstaviť najkrajšie sviatky v roku v takmer žiadnej domácnosti. "To sú vianoce, keď vonia stromček po celom byte," zaznelo v ankete.

V nedávnej minulosti živé stromčeky zatlačili do úzadia tie umelohmotné. Dnes sa však situácia opäť obracia. Paradoxne sa aj s výrubom dostáva do popredia téma ekológie. "Ak máte na poli stromčeky, ktoré tam máte 13-14 rokov, nejde tam toľko pesticídov. Ekológia tak trpí oveľa menej," konštatuje záhradný architekt Martin Čurda. Vianočné stromčeky totiž nepochádzajú z lesov, ale plantáží vyslovene na to určených. Odtiaľ prichádzajú priamo až na predajné miesta už viac ako mesiac pred Vianocami. Podľa záhradných odborníkov to ale vôbec nie je problém. "My ho z predajne vyjmeme skôr a vieme sa oň postarať už po svojom," hovorí Čurda.

Práve starostlivosť o stromček je v tomto období veľmi dôležitá. Chceme aby vydržal nielen cez Vianočné sviatky, ale aj niekoľko týždňov po nich. "Čím menej vody stromček stratí, tým dlhšie vydrí. Stromčeku doprajte vodu, keďže ihličím ju stéle vyparuje." radí záhradný archtekt. Pri výbere samotného stromčeka si treba dať pozor. "Keď rukou prejdeme po konáriku, ihličie by nemalo opadávať. Malo by byť pevné. Dá sa to jednoducho ohmatom a vizuálne skontrolovať," na záver povedal záhradný majster Martin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy