Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Gerlach sa vybral sám. Späť sa jeho zosnulé telo dostalo v rukách horských záchranárov
Zdielať na

Na Gerlach sa vybral sám. Späť sa jeho zosnulé telo dostalo v rukách horských záchranárov

VYSOKÉ TATRY / Telesné pozostatky 24-ročného Poliaka, ktorého našli mŕtveho ešte v pondelok v Batizovskej doline, dostali horskí záchranári z terénu v poobedných hodnách. Osudnou sa mu stala túra na Gerlachovský štít. Transport jeho tela komplikovalo počasie.

Horskí záchranári od pondelka čakali na lepšie podmienk a mohli telesné pozostatky Poliaka dostať z hôr. V stredu (7.decembra) ráno začali stúpať do Batizovskej doliny, kde telo nechali. Čakať už nechceli. "Nedávalo zmysel to odkladať. Bolo by to nedôstojné aj voči rodine," povedal zástupca náčelníka HZS Vysoké Tatry, Igor Trgiňa. "Pre tých najbližších príbuzných je najlepšie, keď ho už majú dole pri sebe a vedia sa rozlúčiť," dodal Miroslav Živčák, náčelník HZS Vysoké Tatry.

Po celý čas boli záchranári v kontakte s pilotmi vrtuľníkov. Tí im chceli pomôcť, ale počasie im to nedovolilo. Preto ostal transport iba v ich rukách a nebolo to bez problémov. "Žiaľ, sneh ešte nebol nosný a prepadávali sme sa pomedzi kamene. Nebolo to úplne jednoduché," uviedol Igor Trgiňa. Aby sa dostali cez skaly, museli si zabalené telo postupne podávať. Na viacerých miestach ho zaistilia a spúšťali po snehu. Pri transporte sa našťastie nikto nezranil. 

Transport telesných pozostatkov len 24-ročného Poliaka trval približne šesť hodín. Čo sa v horách stao sa už ale nikdy nedozvieme. Mladý muž sa vybral na Gerlachovský štít úplne sám. "Každopádne tam došlo k niekoľkým zlým rozhodnutiam," hovorí zástupca. Muž mal na nohách stúpacie železá a v ruke malý čakan. Posielal bratovi z túry krátke videá, na základe ktorých záchranári vedeli, že sa dostal na vrchol Gerlachu. Dole už ale nezišiel. Dlhý pád neprežil. "Pravdepodobne sa rozhodol vrátiť po vlastnej trase späť do sedla, ale tam ho určite už zastihla tma. Ak náhodou už stratil vlastnú stopu, čo pravdepodobne stratil, tak aj toto sa mu mohlo stať osudným. Ďalšia úplne zbytočná smrť," na záver povedal Trgiňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy