Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mnohí zamestnanci si prilepšia. Od budúceho roka sa opäť zvýšia príplatky za prácu v noci
Zdielať na

Mnohí zamestnanci si prilepšia. Od budúceho roka sa opäť zvýšia príplatky za prácu v noci

BRATISLAVA / Tisícky Slovákov pracujú vo fabrikách či pekárňach aj počas sviatkov, cez víkendy a v noci. Mnohí zamestnanci si prilepšia. Od roka 2023 sa opäť zvýšia príplatky za prácu v noci, cez sviatky a víkendy, no kým zamestnanci návrh vítajú, zamestnávatelia ho považujú za likvidačný.

Pán Ľuboš je vedúci dopravy a okrem pracovných dní prichádza do práce aj v sobotu. "Chlapci, ktorí chodia aj na rozvoz majú aj nočné, aby boli obchody zásobené, keď sa otvárajú. Víkendy realizujeme len soboty." Pre mnohých je nočná práca náročná. Víkendové zmeny sa týkajú aj pracovníkov v mäsovýrobe.

“My sme bohužiaľ ako Slovensko úplný rekordér v odpracovaní práce v noci," vyjadrila sa prezidentka KOZ. Príplatky sa počas pandémie nemenili, keďže boli zmrazené. Teraz ich parlament opäť schválil. Zmenu navrhol opozičný smer, pomohla mu aj časť koalície. "Je to návrh, ktorý je nedomyslený. a dôsledky môžu byť opačné pre zamestnancov môže ich to poškodiť," povedal poslanec NR SR Ján Oravec. Od budúceho roka uvidia zamestnanci na výplatnej páske viac peňazí. Pre zamestnancov je to dobrá správa. Zamestnávatelia sú ale nespokojní. "Zvýšenie nákladov firiem cez príplatky považujeme za obrovský hazard s celou ekonomikou Slovenska," informoval Robert Fico.

Podnikatelia upozorňujú na to, že vyššie príplatky prichádzajú v čase, kedy sú energie drahé a náklady na výrobu enormne vysoké. Podľa nich tak v obchodoch hrozí ďalšie zdražovanie. "Vyvolá ďalší tlak na zvyšovanie cien a infláciu. My to musíme premietnuť do cien, že čo s tým urobíme," vyjadril sa majiteľ pekární na Liptove Slavomír Moravčík. Zmeny budú platiť od januára budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy