Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Primátori kritizujú opatrenia vlády a tiež daňový bonus
Zdielať na

Primátori kritizujú opatrenia vlády a tiež daňový bonus

BANSKÁ BYSTRICA / Treba sa pripraviť na zvyšovanie daní a poplatkov, či na menej služieb. Únia miest Slovenska o tom v stredu, 7. decembra, rokovala v Banskej Bystrici. Primátori kritizujú opatrenia vlády a tiež daňový bonus. Kompenzácie, ktoré im schválil parlament sú podľa nich nedostatočné.

Primátori hovoria o ťažkých časoch. Na fungovanie samospráv chýbajú milióny. Bez zvyšovania daní či poplatkov to vraj nepôjde. "Potvrdilo sa čo sme hovorili my, že to bude katastrofa," vyjadril sa primátor mesta Trenčín, Richard Rybníček. "Ak sa rozhodne minister financií a vláda a parlament pomôcť rodinám takýmto spôsobom, že zvýši daňový bonus a zavedie nové bonusy, znamená to výpadok peňazí pre nás," vysvetlil primátor Prešova, František Oľha. 

"Na jednej strane obyvatelia, zamestnanci, rodičia dostanú bonus, na druhej strane im my musíme vziať, aby sme dokázali zabezpečiť základné vitálne funkcie samospráv," konštatoval primátor Banskej Bystrice, Ján Nosko. 

Prijaté rozhodnutia vlády budú mať možno až likvidačné dopady na samosprávy. Daňový bonus ich pripraví o 780 miliónov, nepomôže s tým ani vyrokovaná 300 miliónová kompenzácia. "Pretože v tom systéme stále chýba okolo pol miliardy eur," doplnil primátor Rybníček. "Ak potrebujete trojky dioptrie a lekár vám dá 0,75, tak asi taká pomoc to je," vysvetlila Ľubica Balgová, primátorka Sliaču. 

Budú to musieť riešiť nepopulárnymi opatreniami, a teda zvyšovaním daní či poplatkov za školy a sociálne služby, či škrtaním dotácií. "Nás trápi to, že sme nútení robiť opatrenia, ktoré v konečnom dôsledku budú ľuďom ubližovať," povedal primátor Partizánskeho Jozef Božík. 

Ohrozené sú europrojekty, pretože mestá nebudú mať peniaze na spolufinancovanie. Napríklad Žiline teraz chýbajú peniaze na už schválené projekty. "Nepoznám európsku krajinu, ktorá by pomáhal rodinám tak, že bude brať samosprávam," uzavrel primátor Jozef Božík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy