Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štatistický úrad spustil interaktívnu mapu Slovenska: Kde žije viac mužov a aký je priemerný vek Slovákov?
Zdielať na

Štatistický úrad spustil interaktívnu mapu Slovenska: Kde žije viac mužov a aký je priemerný vek Slovákov?

BRATISLAVA / O koľko zostarli Slováci za posledných 10-rokov? Kde žije viac žien ako mužov...? Odkiaľ a kam cestujú za prácou...? Odpovede aj na tieto otázky môže nájsť ktokoľvek, kto si otvorí stránku Štatistického úradu - scitanie.sk. Štatistický úrad pripravil web-stránku, ktorá je interaktívna, čo znamená že si môžete zadať kritériá, aké chcete, a stránka vám vyhodí tabuľku s výsledkom. Alebo si kliknete na mapu, kde si môžete prezerať štatistiky na úrovni kraja, okresu, alebo mesta a obce.

Slovensko za posledné desaťročia zostarlo o zhruba 2 a pol roka v priemere. Medzi najstaršie kraje patrí Trenčiansky a Nitriansky a medzi najmladšie Prešovský a Košický. Na úrovni okresov medzi najstaršie patrí okres Myjava a medzi najmladšie okres Kežmarok. Že podiel žien voči mužom je vyšší, väčšina z nás vie, v priemere je to 1044 žien 1000 mužov. "Maximálna hodnota indexu feminity je v Bratislavskom a najnižšia v Prešovskom kraji," povedala generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR Ľudmila Ivančíková. 

Ak si zadáme úroveň okresov, zistíme, že najväčší podiel má Bratislava II. a prevaha žien nie všade platí - v 5 okresoch na severe dominujú muži - v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Sabinov, Stará Ľubovňa a Medzilaborce. A kde podľa vás pracuje najväčší podiel dôchodcov? "Jednoznačne v Bratislavskom kraji, takmer 30% z celkového počtu a pracujú v službách," uviedla Ivančíková. 

Najviac manželstiev, ktoré prežili viac ako 50 rokov je v Trenčianskom kraji. "V roku 2021 bolo sčítanie, ktoré zisťovalo nielen legálny pobyt, ale aj súčasný," povedala riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická. "Jediný Bratislavský kraj je taký, kde vyšší podiel obyvateľov so súčasným pobytom než s trvalým," uviedla Ivančíková. 

Inak povedané, v bratislavských bytoch žije viac ako polovica obyvateľov s trvalým pobytom mimo hlavného mesta. Štatistický úrad spustil webstránku, kde si ktokoľvek môže vytvoriť tabuľku podľa zvolených kritérií, alebo vyhľadávať priamo na mape. "Užívateľ vie veľmi jednoducho interaktívnou formou vybrať údaje, ktoré potrebuje," povedal predseda ŠÚ SR Peter Peťko. 

Napríklad, do ktorej obce, mesta, okresu, alebo kraja odkiaľ prichádzajú ľudia za prácou a množstvo zaujímavých údajov. Štatistiky môžu byť dôležité nielen pre bežného obyvateľa, ale najmä pre inštitúcie. "Vidíme geopriestorové trasy ako ľudia migrujú - to je možné využiť pri úprave grafikonu," uviedol Peťko. 

Podobne užitočných údajov je viacero. Úrad sa chystá v budúcom roku urobiť šnúru workshopov a prezentácií pre jednotlivé inštitúcie, aby údaje využívali. "Budeme aktívne oslovovať a organizovať sériu stretnutí a workshopov...pre cieľové skupiny ako sú akademická obec, verejná správa, študenti, médiá," dodal Peťko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy