Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zníženie DPH na desať percent pre gastrosektor a športoviská by prevádzkovatelia prijali najradšej natrvalo
Zdielať na

Zníženie DPH na desať percent pre gastrosektor a športoviská by prevádzkovatelia prijali najradšej natrvalo

BRATISLAVA / Lyžiarske vleky, akvaparky, vstupné do športovísk, reštauračné a stravovacie služby. Všade tam sa má v prvých troch mesiacoch budúceho roka znížiť DPH zo súčasných 20 na 10 percent. Ak by aj parlament tento krok odobril, nečakajte výraze lacnejšie jedlá ani znížené vstupné. Podnikatelia nám vysvetlili prečo.

Štáb TV JOJ zisťoval, ako zníženie DPH vnímajú mnohí tatranskí podnikatelia. Opísali to stručne jednou vetou, že konečne sa ľady pohli. V popradskom akvaparku o návrhu počuli, ale detaily ešte nerozoberali. Budú sa tým zaoberať až vtedy, keď tento návrh úspešne prejde cieľom, teda hlasovaním parlamentu. Ak by to neprešlo, zima by bola dosť krutá.

"Zima, ktorá sa blíži, by mohla spôsobiť napríklad to, že by sme museli obmedzovať prevádzkové hodiny aj pre profesionálnych športovcov. Celkovo technické podmienky by neboli úplne dokonalé, pretože potrebujeme ušetriť náklady, aby sme mohli prevádzkovať celý rezort," povedala manažérka akvaparku v Poprade Lucia Blášková.

10 percent by bolo dobrou správou aj pre lyžiarske strediská. Tie majú pre vysoké ceny energií pred sebou veľmi ťažkú sezónu. "Je to také špekulatívne. 10 % daň dole, ale 300 % hore energie," povedal vedúci lyžiarskeho strediska vo Vyšných Ružbachoch František Babiar. 

Znižená daň by mala platiť do 31. marca. Majitelia reštaurácií by uvítali, keby to bolo natrvalo. A možno aj bude, ale minister financií chce , aby majitelia reštaurácií nepodvádzali a priznávali vyššie tržby. Aj napriek prísľubom sú podnikatelia skeptickí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy