Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Problémy s počatím má čoraz viac párov. Kľúčovú rolu hrá aj prevencia
Zdielať na

Problémy s počatím má čoraz viac párov. Kľúčovú rolu hrá aj prevencia

BRATISLAVA / Problémy s počatím má čoraz viac párov. Ak sa o dieťa snažíte a stále neúspešne, treba vyhľadať odborníka. A to nielen gynekológa. Problémy s plodnosťou totiž nemajú len ženy, ale čoraz viac mužov, dokonca sú už v prevahe.

Počet aktívnych spermií u priemerného muža klesol o vyše polovicu v porovnaní so situáciou spred 50 rokoch. Ak sa negatívny trend nezmení, onedlho budeme čeliť naozajstnej reprodukčnej kríze. "Nielen u 30 až 40-ročných, ale už aj mladších. Mám pacientov, ktorí mali pred rokom normálny spermogram. Majú významne zhoršený spermogram a nevie sa prečo," povedal urológ Jozef Dubravický. 

Mnohí si myslia, že mužom netykajú biologické hodiny. No nie je tomu úplne tak. Kľúčovú rolu hrá aj prevencia. "Ženy chodia ku gynekológovi pravidelne, my muži trošku zabúdame a potom sa čudujeme, že naša STK je po prechode," dodáva Jozef Dubravický. 

Príčin, prečo sa tvorí u mužov menej spermií, je viacero. "Býva to najmä vek, nadváha, fajčenie, stres, toxíny, ktoré sú v prostredí," povedal urológ. Pritom pre prevenciu zdravia stačí spraviť tak málo. Odobrať si ejakulát, či už v lekárskom zariadení alebo doma, a doniesť lekárovi na analýzu. "Keď boli vaši rodičia v našom veku, tak o reprodukčných centrách sa veľa nehovorilo. Teraz sú na každom roku z toho dôvodu, že partneri začínajú mať intímny život za účelom plodenia detí, neskoro sa rozhodnú pre deti a ich vybavenie reprodukčné je výrazne zhoršenie," dodáva Jozef Dubravický. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy