Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Do parlamentu sa zrejme dostane návrh na znovuzavedenie bankového odvodu
Zdielať na

Do parlamentu sa zrejme dostane návrh na znovuzavedenie bankového odvodu

BRATISLAVA / Keď nemôže vláda, pomôže si koalícia poslancami v parlamente. Týmto spôsobom sa už na najbližšom rokovaní objaví v národnej rade novela zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach. Týkať by sa mala, okrem iného, aj finančných domov, teda aj bánk či poisťovní. Preto nie je vylúčené, že po dvoch rokoch sa u nás opäť zavedie bankový odvod.

Kabinet podpísal v lete 2020 s bankami Memorandum o vzájomnom porozumení, a preto s iniciatívou na zdanenie bánk musel prísť niekto iný, poslanec OĽaNO Milan Vetrák. "Týka sa to napríklad bánk, poisťovní, dôchodkových spoločností, investičných spoločností, obchodníkov s cennými papiermi a podobne," povedal finančný analytik Maroš Ovčarik.

Ak parlament tento návrh príjme, bankám sa ročne zvýši daň o 12 %. "Banky si tento náklad rozhodne budú chcieť vykompenzovať u svojich klientov a to predovšetkým zvyšovaním poplatkov alebo úrokov," informuje finančný expert Marián Búlik. 

Bankový odvod síce v Európskej únii nie je nič výnimočné, má to však jedno ale. "V tej výške, v ktorej sme ho mali na Slovensku, alebo ako sa teraz navrhuje, bude patriť medzi najvyššie," dodáva analytik Radovan Ďurana. Tento fakt môže, samozrejme, odradiť zahraničných investorov, ktorým sa tak menia pravidlá podnikania doslova zo dňa na deň. Predseda parlamentu chce však pred hlasovaním s bankami rokovať a najmä dohodnúť sa. "Či to bude bankový odvod alebo umožnenie čerpania tej miliardy, ktorá visí na podúčte štátu, ale nevieme ju teraz použiť, možnože aj to je cesta," povedal Boris Kollár. 

Nie je tajomstvo, že koalícia potrebuje plátať diery v rozpočte a chce, aby do spoločného prispeli najmä tie firmy, ktorým sa v týchto časoch mimoriadne darí. Konsolidácia verejných financií je podľa viacerých analytikov iba výhovorka. Vláda by sa podľa nich mala v prvom rade zamerať na zníženie vlastných výdavkov. "Katastrofický je ten spôsob, akým sa mení daňový systém na Slovensku. To, čo by malo robiť ministerstvo financií v poctivej diskusii s pripomienkovým konaním, sa teraz deje šmahom ruky v parlamente," dodáva analytik Radova Ďurana. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy