Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dohoda medzi lekárskymi odborármi a vládou je na svete. Niektorí si na operácie aj tak budú musieť počkať
Zdielať na

Dohoda medzi lekárskymi odborármi a vládou je na svete. Niektorí si na operácie aj tak budú musieť počkať

BRATISLAVA / Vláda sa s Lekárskym odborovým združením dohodla, teraz nastupuje podpis memoranda a ďalšie formality. Kým však nebudú výpovede stiahnuté aj oficiálne, stále platia. Ministerstvo zdravotníctva až potom môže nemocniciam vydať pokyn, aby obnovili plánované operácie, ktoré museli od decembra mnohým pacientom zrušiť. Rezort verí, že do štvrtka budú výpovede stiahnuté.

Ministerstvo ešte zatiaľ stále nevydalo pokyn nemocniciam, aby opäť obnovili zrušené operácie. Čaká sa na formálne záležitosti. "Ide jednak o dodatky k pracovným zmlúvam ohľadom stiahnutia výpovedí ako o samotné memorandum. Momentálne tým, že potrebujeme sfinalizovať tieto dokumenty, tak vlastne nemocnice čakajú na nejaký ďalší postup," vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. 

Aj preto zatiaľ niektoré nemocnice nemajú stopercentnú istotu, že 1.decembra budú výpovede oficiálne stiahnuté, lekári by bez toho nemohli byť v službe a robiť plánované operácie. "Po konzultácii čakáme na ďalšie pokyny od zriaďovateľa. Na základe inštrukcií budeme pokračovať v ďalších opatreniach," vyjadrila sa Ružena Maťašeje, hovorkyňa FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica. 

"Zníženie prevádzkovej kapacity o 60 % ( prepustenie nedoliečených veľmi chorých detí, preklady smrteľne chorých detí ) a odvolanie chirurgických výkonov, musíme zahájiť najneskôr zajtra ráno 8:00, ak nedôjde k podpisu memoranda. Ukončenie prevádzky nemocnice je zložitý logistický proces, ktorý môže mať katastrofálne následky na zdravie detí. Tento stav zodpovední politici jednoducho nemôžu dopustiť," reagoval vo svojom stanovisku riaditeľ košickej nemocnice Andrej Koman.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy