Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mužovi, ktorý mal pestovať marihuanu na liečebné účely, hrozí 16 rokov natvrdo
Zdielať na

Mužovi, ktorý mal pestovať marihuanu na liečebné účely, hrozí 16 rokov natvrdo

TRNAVA / Na Okresnom súde v Trnave sa začalo opätovné pojednávanie s Miloslavom Weizerom. Ide o muža, ktorý si na tom istom súde už raz vypočul rozsudok 16 rokov ako aj prepadnutie majetku. Dôvodom bolo pestovanie marihuany, a to údajne na liečebné účely. Krajskému súdu ale stále chýbajú dôkazy, a tak sa prípad opäť dostal na prvostupňový súd.

Pred necelými dvoma rokmi stál na pozemku manželov Weizerovcov fóliovník, kde si pestovali zeleninu ako aj 11 rastlín konope. THC sa preukázalo iba v 3 z nich. "Chcel si z nich vyrobiť fénixove slzy tým, že má chronickú obštrukciu v treťom štádiu a vysoký krvný tlak, vždy si ich kupoval v Prahe a dostal jeden deň nápad, pozbieral si semiačka na poli, vysadil, že si vyskúša fénixove slzy," vysvetlila ešte v máji 2022 manželka Irena Weizerová. 

Fénixove slzy sú preparátom z konope. Na ich výrobu sú potrebné živé rastliny. Marihuanu, ktorú polícia u pána Miloslava zaistila, vysušila, aby zistila či má psychotropné účinky. Tri rastliny následne obsahovali niečo cez d2 % hladiny THC. Od okresného súdu v Trnave dostal Miloslav Weizer 16 rokov natvrdo. Voči verdiktu sa ale odvolal a na rad prišiel Krajský súd. "Krajský súd mimoriadne podrobne rozobral dôkaznú situáciu a skonštatoval, že momentálne tak ako sa na krajskom súde nachádza spis, že nie je možné uzavrieť niektoré otázky," povedal obhajca Miloslava Weizera, Igor Ribár. 

Advokát zároveň poukazuje na to, že nikde v trestnom zákone nie je uvedené aká hladina THC v rastline je trestným činom. Krajský súd prikázal Okresnému súdu, aby doplnil dokazovanie. Podľa obhajcu zároveň ani nie je jasné, či jeho klient spáchal trestný čin. "V podstate primárny argumentom bolo či tá rastlina, ktorú pán Weizer prechováva je konopa alebo konopa siata, to je dôležité z toho dôvodu, že konopa siata v podstate legálna rastlina, nie je to trestný čin," vysvetlil obhajca Igor Ribár. 

Znalecké dokazovanie vraj zatiaľ nepreukázalo, že by sa jednalo o konope. Napriek tomu, je pán Weizer už 25 mesiacov vo väzbe. Pred okresným súdom vypovedal aj riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí. "Do 5 % koncentrácie THC v konope prakticky nehrozí riziko vzniku závislosti," vyjadril sa Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí. "Ja nehovorím, že si nezaslúži trest. Ale najprv nech je urobený kvalitný znalecký posudok, potom, nech sú kvalitní sudcovia a kvalitní prokurátori a potom sa môžeme baviť o väzbe a o iných veciach," povedala manželka Irena Weizerová. 

Pojednávanie bude ďalšími svedeckými výpoveďami pokračovať 21. decembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy