Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Paintbalová výzbroj má patriť medzi zbrane
Zdielať na

Paintbalová výzbroj má patriť medzi zbrane

Zdroj: Zac Wong

Paintbalová a narkotizačná zbraň sa majú zaradiť medzi ostatné zbrane

Z návrhu je zrejmé, že ich držiteľ bude povinný pri manipulácii s týmito zbraňami, ako aj s ostatnými z kategórie D, mať pri sebe doklad totožnosti a nesmie ju viditeľne nosiť alebo prepravovať.

Zároveň bude povinný dbať na zvýšenú opatrnosť a na výzvu príslušníka Policajného zboru podrobiť sa orientačnej dychovej skúške. Ak ju použije v nutnej obrane, v krajnej núdzi či mimo na to určených priestorov, bude to musieť oznámiť polícii.

Signálna zbraň sa má zase zaradiť do kategórie B, kde patrí napr. aj krátka opakovacia alebo krátka samonabíjacia palná zbraň. Zbrane a strelivo sa totiž z hľadiska ich nebezpečnosti rozdeľujú do štyroch skupín. V kategórii A sú zaradené zakázané zbrane, v kategórii B zbrane podliehajúce povoľovaciemu konaniu a evidenčnej povinnosti, v kategórii C zbrane podliehajúce ohláseniu a v spomínanej kategórii D ostatné zbrane.

Novinkou majú byť podľa návrhu aj niektoré povinnosti držiteľov zbrojného preukazu a zbrojnej licencie. Rezort vnútra tu presadzuje kategorický zákaz pre držiteľa zbrojného preukazu nadobudnúť zbrane alebo strelivo prostredníctvom zmluvy na diaľku a pre držiteľa zbrojnej licencie takýmto spôsobom previesť vlastníctvo zbrane alebo streliva.

Dôvodom na vypracovanie tohto návrhu zákona je podľa rezortu zabezpečenie transpozície smernice Európskeho parlamentu a Rady z 21. mája 2008 upravujúcej kontrolu získavania a vlastnenia zbraní do slovenského právneho poriadku. Ministerstvo chce tiež odstrániť niektoré nedostatky doterajšej právnej úpravy, ktoré boli identifikované pri aplikácii v praxi.

Zdielať na

Najčítanejšie správy