Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pre odstrely diviakov možno budete musieť zvoliť inú trasu
Zdielať na

Pre odstrely diviakov možno budete musieť zvoliť inú trasu

BRATISLAVA / Ak plánujete prechádzku na lamačskom Kačíne, na Železnej studničke či na Partizánskej lúke, buďte opatrní. Mestské lesy v Bratislave aktuálne robia hromadný odlov premnožených diviakov a pokračovať budú aj v decembri.

​Nevyskytujú sa len v prírode, ale aj na sídliskách, záhradách, vinohradoch i na poliach. Sťažnosti od občanov prichádzali najmä v lete. Ich odchytová sezóna je momentálne v plnom prúde. "Zaskočili ma poľovníci. Po traili, v ktorom bežne behám, som sa nestretol so žiadnou ceduľkou, uzáverou trasy a ani ničím podobným. Vošiel som im asi do revíru," povedal bežec. "My ako Metské lesy uverejňujeme týždeň dopredu informácie o spoločných poľovačkách na našom Facebooku. Je tam mapka aj oblasť, ktorá bude uzavretá v lesoparku. Rovnako máme týždeň dopredu umiestnené informačné tabule, aby občania mali informáciu, že tu prebieha akcia," informoval riaditeľ Mestských lesov v Bratislave Marek Páva.

Aj keď sú podľa Mareka Pávu diviaky plaché zvieratá a pri stretnutí s človekom zvyčajne utečú, ich početnosť v Malých Karpatoch je momentálne veľmi vysoká. Podľa riaditeľa Mestských lesov v Bratislave sa nedá situácia s diviakmi úplne vyriešiť, iba ak utlmiť. Problém je, že toto zviera nemá v našich končinách prirodzeného predátora, ktorým je napríklad vlk. Preto sú odkázaní primárne na poľovníkov. "Za Mestské lesy sme odlovili minulý rok 237 kusov diviakov. Ku koncu októbru tohto roka už máme odlovených 250 kusov," uviedol Marek Páva. Hromadné poľovačky sa realizujú počas pondelkov, keď je predpoludním v lesoparku veľmi nízka návštevnosť. "Keby aj niekto do tejto oblasti prišiel, bol by zastavený okrajovými poľovníkmi, ktorí mu vysvetlia, že tam prebieha takáto akcia a musí ísť inou cestou," doplnil Páva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy