Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Občiansky preukaz si vybavíte až v decembri. Novinkou budú odtlačky prstov
Zdielať na

Občiansky preukaz si vybavíte až v decembri. Novinkou budú odtlačky prstov

BRATISLAVA / Podľa európskeho nariadenia musí mať každý obyvateľ Únie najneskôr v auguste 2031 biometrický doklad, ktorý obsahuje aj odtlačky prstov.

V prípade, že si akútne potrebujete vybaviť nový občiansky preukaz, nezostáva vám veľa času. Od decembra sa totiž začnú vydávať nové preukazy, dovtedy si občiansky nevybavíte. "Posledná možnosť je 23. novembra do dvanástej hodiny, od 23. novembra až do konca novembra bude služba vydávania občianskych preukazov pozastavená," vysvetlila hovorkyňa ministerstva vnútra, Zuzana Eliášová.

Ministerstvo vnútra totiž musí nastaviť technický systém na vydávanie nových biometrických preukazov a to sa dá urobiť jedine tak, že odstavia IT systémy. Zmenu avizovalo už dávnejšie a nejaký čas vydávajú občianske preukazy s platnosťou do augusta 2031. Nové doklady v sebe takpovediac ponesú odtlačok nášho prsta ako aj podobizeň našej tváre. Odtlačok v databáze ministerstva neostane. V momente jeho uloženia na čip vášho preukazu bude zo systému vymazaný. Občianske preukazy s biometrickým údajom budú vydávané s riadnou desaťročnou platnosťou. "Tieto občianske preukazy slúžia následne na viacero funkcií v rámci cestovania, takisto aj ohľadom bezpečnosti a podobne. Odporúčame občanom, že ak by si chceli vybaviť nový občiansky preukaz, aby počkali do decembra, kedy dostanú už nový, biometrický preukaz," dodala Eliášová.

Ak ste mali rezervovaný termín na vybavenie nového občianskeho preukazu práve v čase, kedy je naplánovaná odstávka, vybaviť si ho môžete 23. novembra od dvanástej do sedemnástej hodiny. "Ak by im tento termín nevyhovoval, prosíme, aby si zadali novú rezerváciu. Všetkým občanom ďakujeme za pochopenie a empatiu v tejto veci, pretože inak sa táto zmena nedá urobiť," uviedla Eliášová. Nemusíte byť ale v strese, staré občianske preukazy ešte bez biometrických údajov zostávajú v platnosti do augusta 2031.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy